Meer dan alleen verlichting op Led Expo

De ledmarkt beperkt zich niet enkel tot de verlichting. Het gaat steeds meer om elektronica, zo bleek tijdens Led Expo, dat vorige week plaatsvond in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch.

“Ledverlichting is de lichtbron van de toekomst”, liet beursdirecteur Henriëtte Vrisekoop weten. “Dit is elektronica en kent daarmee oneindige onontdekte toepassingen.” Dit kwam onder meer tot uiting in de innovaties bij Chess Wise en Dazzletek. Zij lieten wel verlichting zien, maar dit was enkel ter ondersteuning van hun eigen technologische producten.

Draadloze communicatie

Het eerstgenoemde bedrijf toonde het MyriaMesh Network, dat werkt op een bluetooth-microcontroller dat draadloos communiceert. Het voordeel van dit systeem is dat hierop niet alleen ledverlichting kan worden aangesloten, maar bijvoorbeeld ook zonnewering. Het Dazzletek-systeem is een draadloos lichtsturingssysteem, dat onder meer straatverlichting aan- en uitschakelt, dimt en monitort. De besturing hiervan vindt plaats via het internet.

Uiteraard ging de meeste aandacht uit naar de verlichting. Zo liet Fagerhult weten enkel nog lampen te maken met Beta Opti-technologie (zie foto). Dit optimaliseert het rendement en zorgt voor lichtcomfort. Aan deze technologie heeft dit verlichtingsbedrijf een innovatieve afscherming toegevoegd om de voordelen van de ledtechnologie te benutten zonder afbreuk te doen aan het comfort. Dit gebeurt met een batwingvormige breedstralende lichtdistributie, die het licht naar de zijkanten verspreidt.

De voordelen hiervan zijn een eenvoudigere lichtplanning en een betere gelijkmatigheid. Het licht vult dan de ruimte tussen de rijen met armaturen op, zonder een te hoge luminantie recht onder de armaturen.

Ondersteuning van daglicht

Overigens liet architect Jan Elemans weten dat bij verlichting vooral als ondersteuning van daglicht ziet. “Door daglicht in gebouwen toe te laten, daalt het verzuim van de medewerkers 6% en stijgen hun prestaties met 20%. Het daglicht is ieder dagdeel en ieder seizoen anders. Daarom zoek ik naar ledverlichting dat seizoen- en dagdeelafhankelijk en -overbrugbaar is.”          

Onder de noemer van Human Centric Lighting houdt ook Trilux zich bezig met het effect van licht op mensen. “Zo is licht met een hoog aandeel blauw stimulerend en vergroot het prestatie- en concentratievermogen”, vertelt Trilux Academie-leider Jan van Riel. “Dit passen we ook toe in administratieve en industriële omgevingen. We bieden deze service aan en houden niet alleen rekening met de ruimtelijke omstandigheden, maar ook met het soort gebruik. Zo gaan we na welke verlichting nodig is en wat het licht moet doen. Zo garanderen we persoonlijke verlichtingsoplossingen, die aangepast zijn aan de menselijke behoeften en die betrouwbaar het juiste licht op het juiste moment leveren.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten

Meer nieuws uit 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant