Samenwerking infrastructuurbeheerders

Met het platform ‘Fair Infra’ gaan Enexis, Gasunie, Alliander, Stedin, Tennet, KPN en ProRail samenwerken op het gebied van onder meer energie- en emissiebesparing en het inkopen van duurzame energie.

Daarnaast werken ze samen op het gebied van circulair en eerlijk materiaalgebruik voor aanleg, beheer en onderhoud van netten. De 6 thema’s waarop deze infrastructuurbeheerders gaan samenwerken, zijn:

“Gezien de omvang van alle maatschappelijke infrabeheerders samen, draagt dit direct bij aan een lagere CO2-uitstoot in Nederland’’, zegt programmamanager Circulaire Economie Michel Schuurman van MVO Nederland. ,,Met jaarlijks miljarden aan investeringen heb je het over de grote stappen op weg naar een innovatieve, circulaire economie. Hiermee maken we meters.’’

Energieverbruik en materiaalgebruik

De 7 beheerders werken toe naar een significante verlaging van hun periodieke energieverbruik. Dat gaan ze doen door meer gebruik te maken van duurzame, opgewekte energie en efficiënter energietransport over de netten. Zo kopen KPN en TenneT voor hun bedrijfsvoering groene stroom vanuit windparken in en zorgt Gasunie voor efficiënter transport door de gasstromen in de netten minder te verwarmen.

Daarnaast hebben Alliander en Stedin het initiatief genomen voor de Fair Meter, waarbij materialen uit oude energiemeters hergebruikt worden. Materialen die andere infrabeheerders weer gedeeltelijk kunnen gebruiken, zoals bij het aanleggen van spoor. Enexis zet in op verduurzaming van de circulariteitspositie bij de aanbesteding van kabels en het reduceren van technische netverliezen. Alle partijen kijken naar zoveel mogelijk hergebruik van materialen voor infrastructuur zoals kabels, leidingen en stations.

Rijksoverheid als partner

Als aanspreekpunt voor klimaatbeleid en circulaire economie geldt de Rijksoverheid als belangrijke partner om de doelen te behalen. Meer over de samenwerking is te vinden GroeneNetten.org. MVO Nederland steunt het platform groene netten als onderdeel van ‘Ambitie 2020’.

Deel dit artikel

permalink