Officiële start bouw gerechtsgebouw Breda

Afgelopen donderdag 4 februari vond de start plaats van het nieuwe Gerechtsgebouw in Breda. In dit pand dat in mei 2018 klaar is, komen de Rechtbank Zeeland-West Brabant, het Openbaar Ministerie Zeeland-West Brabant en de Raad voor de Kinderbescherming.

Namens het consortium InBalans hebben Paul de Ruiter Architects en Rob Hootsman gezorgd voor het ontwerp van dit nieuwe gebouw, dat 15 verdiepingen krijgt en midden in het nieuwe Stationskwartier van Breda verschijnt.

Koud rivierwater als koeling

Hierbij is met name veel aandacht besteed aan het binnenklimaat. De vorm en de oriëntatie van het gebouw is bijvoorbeeld afgestemd op de zonnestand om het daglicht en de zonnewarmte goed te benutten. Daarnaast maken de glazen verdiepingen gebruik van een Hollandse klimaatgevel om energie te besparen. Ook door te koelen met het koude water uit de rivier de Mark verminderen we het energieverbruik.

Verder is de spraakverstaanbaarheid in de zittingzalen naar een hoger niveau getild. De hoge, open wachtzones vragen om een goede afstemming tussen de absorptie, diffusie en reflectie van geluid. Daarnaast bedachten we een oplossing tegen geluidsoverlast afkomstig van weg- en treinverkeer. Door de zittingzalen in het midden van het gebouw te plaatsen, vormen de wachtruimtes een geluidsbuffer.

Publiek-private samenwerking

De nieuwe gerechtsgebouw krijgt een bruto vloeroppervlakte van zo’n 33.000 m2, exclusief een parkeervoorziening en terreininrichting. Het Rijksvastgoedbedrijf is de opdrachtgever van dit nieuwe pand. Bij de totstandkoming gaat het om een publiek-private samenwerking via een DBFMO-contract.

Het consortium InBalans is een samenwerkingsverband tussen VolkerWessels Bouw- en Vastgoedontwikkeling, Facilicom PPS Contracten en Macquarie Capital Group. De eerder genoemde architecten hebben in samenwerking met interieurarchitect Sevil Peach uit Londen en Karres en Brands Landschapsarchitecten het ontwerp gemaakt. Arup en HOMIJ Technische Installaties zijn verantwoordelijk voor het installatietechnische ontwerp en de realisatie hiervan. Facilicom Bedrijfsdiensten faciliteert gedurende de 30 jaar de facilitaire dienstverlening.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Breda, Noord-Brabant