Duurzaamste stadhuis van Nederland

Het stadhuis in Almelo is het meest duurzame van Nederland. Het pand heeft een score van 77,81% behaald, dat staat voor BREEAM-NL Excellent. 

In dit gebouw zijn diverse duurzame technieken toegepast. Zo beschikt het over een wko-installatie, ledverlichting en daglichtsensoren. Hiermee kan jaarlijks 100.000 kWh elektriciteit worden bespaard. Daarnaast heeft Kraaijvanger Architecten in het ontwerp rekening gehouden met de lichtinval: de gevels zijn optimaal op de zon georiënteerd.

Min mogelijk fossiele brandstoffen

“Het uitgangspunt was om zo min mogelijk fossiele brandstoffen te gebruiken”, vertelt wethouder Duurzaamheid Javier Cornelissen in het regionale dagblad Tubantia. “Op een slimme manier is het nieuwe stadhuis energiezuinig gemaakt.” Afgelopen januari ontving hij het duurzaamheidscertificaat uit handen van directeur Annemarie van Doorn van de Dutch Green Building Council.

Dit stadhuis is sinds maart 2015 in gebruik en beschikt over zo’n 20.000 m2. In 2012 kreeg het ontwerp ook al als bekroning een BREEAM-NL Excellent ontwerpcertificaat. 

Op de website van Happy Building Index kunt u het stadhuis reviewen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Almelo, Overijssel