€ 10 miljoen voor Amsterdamse scholen

De gemeente Amsterdam heeft de ambitie uitgesproken om de komende 3 jaar 111 Amsterdamse schoolgebouwen te voorzien van gezonde lucht. Hiervoor stelt ze € 10 miljoen beschikbaar.

Dit hoort bij het uitvoeringsplan Gezonde Schoolgebouwen.  "Een schoon en fris binnenklimaat is cruciaal voor het onderwijs”, stelt wethouder Onderwijs Simone Kukenheim. “Aangetoond is dat kinderen en leraren die werken in een goed binnenklimaat beter presteren. Het concentratievermogen stijgt en het ziekteverzuim daalt. Alle reden dus om in Amsterdam fors te investeren in gezonde scholen."

Ventilatiesystemen en zonnepanelen op het dak

Volgens dit plan krijgen leslokalen een ventilatiesysteem. Zonnepanelen en energiebesparende verlichting compenseren het toegenomen energieverbruik van het ventilatiesysteem en het onderhoud, zodat het schoolbestuur geen hogere kosten krijgt na aanpak van het gebouw. De maatregelen passen in de ambitie van het college om de stad duurzaam te maken met innovatieve maatregelen.

Voortgezet onderwijs volgt

Omdat scholen in het voortgezet onderwijs meestal groter zijn dan basisscholen, vereist dit een andere aanpak. Een pilot op 2 VO-gebouwen moet inzicht geven in de beste manier om deze schoolgebouwen aan te pakken. Na de zomer zijn daarvan de resultaten bekend. Vanaf 2017 kunnen dan ook de VO-scholen meedoen aan het project Gezonde Schoolgebouwen.

In 2015 zijn al 20 schoolgebouwen met in het totaal 275 lokalen aangepakt. Dit jaar komen nog eens 400 lokalen daarbij. In het totaal is € 11,5 miljoen nodig, waarvan schoolbesturen € 1,5 miljoen bijdragen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Amsterdam, Noord-Holland