Herontwikkeling als middel tegen leegstand?

“Alleen bij logistiek vastgoed dat meer dan 3 jaar leegstaat, is transformatie van belang. Dit vastgoed is te gedateerd om nog te gebruiken.” Dit laat Sven Bertens van JLL weten, tijdens de 1e editie van het evenement Logistiek Vastgoed.

“Gemiddeld staat in Nederland zo’n 5% leeg”, vertelt Bertens. “Het meest in Tilburg, met ruim 100.000 m2: zo’n 7% van het totale aanbod daar. Maar dat vastgoed staat maximaal 3 jaar leeg, niet problematisch dus.”

In steden als Eindhoven, Breda en Utrecht staat volgens hem meer logistiek vastgoed wel langer dan 3 jaar leeg. Hiervoor heeft Rien van Ast, directeur van logistiek-vastgoedbelegger WDP een oplossing. “Om deze leegstand tegen te gaan, ben ik voorstander van herontwikkeling.” Hierbij sluit wethouder Robert Visser van de gemeente Son en Breugel en bestuurlijk trekker Werklocaties Metropoolregio Eindhoven zich aan. “Ik zie meer in herontwikkeling dan in nieuwbouw.”

Flexibel bouwen

In het verlengde hiervan is voorzitter Arthur van Dijk van belangenbehartiger TLN voorstander van flexibel bouwen. “Niemand bouwt tegenwoordig meer voor de eeuwigheid. Na 15 à 20 jaar krijgen gebouwen namelijk een andere invulling.”

De Vakdag Logistiek vond vorige week plaats in Venlo, volgens TLN een van de belangrijke logistieke hotspots in Nederland. De organisatie was in handen van kennisplatform Spryg Real Estate Academy.

Foto: Debat tijdens het evenement Logistiek Vastgoed.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten

Meer nieuws uit Venlo, Limburg