Experts bij lezing Jeremy Rifkin

Op uitnodiging van Duurzaam Gebouwd waren onder meer Laurens de Lange van Unica en Jan Willem van Groep aanwezig op het Smart Cities Event. Hierbij gold econoom Jeremy Rifkin als hoofdspreker.

“Hij vertelt een waar verhaal”, vindt De Lange. “Volgens hem heeft de internettechnologie invloed op de energie- en transportsector en dat zie ik ook bij Unica gebeuren. Rifkins lezing zag ik dan ook als een bevestiging van de lijn die we hebben ingezet: lokale energienetwerken die we aan elkaar willen koppelen met ICT als besturing.”

Laurens de Lange

De Amerikaanse econoom sprak namelijk over de derde industriële revolutie, waarin het Internet of Things een centrale plaats inneemt. “Ook wij zetten in op intelligente gebouwen, bijvoorbeeld door de verlichting en het klimaat met de smartphone te bedienen. In het verlengde van zijn denkbeelden organiseren we dan ook in Hengelo komende 18 mei mede een evenement: ‘Smart grid meet Buildings’.”

Handelingsperspectieven ontbreken

Ook Van de Groep vindt het verhaal van Rifkin klopt. “Het is een algemeen verhaal met een logische economische onderbouwing. Ik vind het wel vermakelijk dat zijn verhaal in 2009 nog volledig was opgehangen aan een olieprijs van $ 146 (zo’n € 132) per vat en nu past het ook bij $ 40 (zo’n € 36) per vat. De sporen die Rifkin benoemt, onderschrijf ik helemaal: inzetten op hernieuwbaar, gebouwde omgeving, opslag, smart grid en duurzaam vervoer.”

Jan Willem van de Groep

Hij mist echter handelingsperspectieven in Rifkins verhaal. “Wat doen we morgen om zijn visie te verwezenlijken? Daarop geeft hij geen antwoord. Wat dat betreft heeft Jan Rotmans een concreter verhaal.” Rifkins voorbeeld over de regio in Noord-Frankrijk vindt Van de Groep te eenvoudig gevonden. “Hij maakt het groter en past het aan, zodat het in zijn straatje past.”

Het uitgebreide interview van Jeremy Rifkin staat in de februari-editie van Duurzaam Gebouwd Magazine. Daarnaast spreekt Jan Rotmans op 23 maart tijdens Building Holland.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten