Duurzaamheid met een menselijk aspect

Op 16 februari jl. gaf Oliver Heath tijdens een bliksembezoek in Nederland een seminar over Biophilic Design. Deze vorm van design laat zich inspireren door de natuur, en richt zich op creëren van ruimtes die bevorderlijk zijn voor de gemoedstoestand van de mens. De term is afgeleid van het woord Biophilia; liefde voor de natuur. Heath is een vooraanstaand Brits interieurarchitect en Biophilic Design ambassadeur voor Interface.

Oliver Heath refereert onder andere naar de ‘Savannah Theory’. Volgens deze theorie voelt de mens zich instinctmatig aangetrokken tot bepaalde elementen in de natuur, zoals de beschikbaarheid van water, voedsel, open ruimtes en verhogingen in het terrein. In deze moderne tijd vertaalt zich dit naar de intrinsieke behoefte tot vrij uitzicht, natuurlijk licht, groene elementen of zelfs de voelbare stroming en goede kwaliteit van de lucht. Hoe meer van deze elementen op kantoor, scholen of thuis te vinden zijn, hoe groter de invloed op het algehele welzijn van de mens die zich in die omgeving bevindt.

De voordelen van biophilic design

Wetenschappelijke onderzoeken, zoals het Human Spaces Report, wijzen uit dat de implementatie van biophilic design op de werkvloer legio voordelen met zich meebrengt. Zo draagt het bij aan minder verzuim en substantieel verhoogde productiviteit. Bovendien verbinden werknemers zich langer aan een organisatie én ervaart men minder stress op de werkvloer. En dat is belangrijk. De WHO (World Health Organization) voorspelt namelijk dat in 2020 stress-gerelateerde ziekten zoals psychische stoornissen en hartziekten de grootste bijdrage zullen leveren aan ziektes wereldwijd. Door slimme aanpassingen op de werkplek kan stress in het algemeen verminderd worden, en komen verhoogde prestaties en productiviteit tot stand.  

Nu wil de geest zich ook nog wel eens laten foppen. Biomorphic Design, het kopiëren van natuurlijke materialen, patronen en kleuren, kan een oplossing zijn. Zo biedt Interface al jaren tapijttegels die de natuur reflecteren, zoals patronen van stenen, gras of houten planken. Ook het nabootsen van natuurlicht en het bieden van rustige ruimtes is een opkomende trend.

Maak zelf stressverlagende omgeving

Mochten 30 jaar van overweldigend onderzoek en resultaten nog steeds geen draagvlak creëren bij het management voor de implementatie van Biophilic Design, kunnen werknemers met de volgende tips zelf aan de slag voor een stressverlagende omgeving:

  1. Ervaar het daglicht. Wandel of fiets zo mogelijk naar je werk, of parkeer je auto eens wat verder weg. Een wandelingetje tijdens de lunchpauze, als de zon op haar hoogste punt is, kan ook nooit kwaad.
  2. Plaats verschillende planten op je bureau, en kijk of je je buurvrouw/man ook zover kunt krijgen hetzelfde te doen. Niet alleen creëer je zo een kleine zone van mini-biodiversiteit, ook wordt de kwaliteit van de lucht subtiel verbetert door de fotosynthese.
  3. Geurende kaarsen en aroma’s kunnen de natuur nabootsen, zo op je kantoor.
  4. Omring jezelf door geluiden uit de natuur. De “Study” app van Julian Treasure laat geluiden horen gericht op het boosten van de productiviteit, cognitie te verbeteren en vermoeidheid tegen te gaan.

Oliver Heath:  “Design is geen onnodige extravagantie meer. Wat we kunnen leren van deze wetenschappelijke onderzoeken, is dat het toepassen van biophilic design meer kan opleveren dan welke energie-besparende constructie dan ook binnen het bedrijfsleven, scholen en ziekenhuizen.”

Foto bovenaan: Oliver Heath tijdens het seminar bij Maasdam Projectinrichting

Deel dit artikel

permalink