Amsterdam krijgt duurzame sporthal

In de Amsterdamse Sportheldenbuurt komt een duurzame sporthal te staan. Hiervoor heeft de gemeente Amsterdam vorige week een contract getekend met architectenbureau Rau.

Bij het ontwerp van deze hal wordt zo veel mogelijk ingezet op een slim en een bouwtechnisch goed ontwerp om het gebouw zo weinig mogelijk energie te laten verbruiken. Zo houdt Rau rekening met de oriëntatie van het gebouw ten opzichte van de zon, zodat zo veel mogelijk gebruik te maken van zonnewarmte en -energie. Daarnaast valt de keuze op ‘eerlijke’, duurzame materialen, die onderhoudsarm, goed te reinigen en zo veel mogelijk stoot- en krasvast zijn.

Verduurzaming versnellen

De komst van deze sporthal past in de ‘Agenda Duurzaamheid', die de gemeenteraad van Amsterdam heeft vastgesteld. Hiermee wil de hoofdstad de verduurzaming versnellen, met hierbij onder meer aandacht om sportaccommodaties te verduurzamen en in te zetten op energieneutrale gebouwen.

“De komst van een duurzaam sportcentrum is een verrijking voor de Sportheldenbuurt”, vindt wethouder Sport en Grondzaken Eric van der Burg. “In deze wijk staat bewegen centraal. Bewoners kunnen op eigen tempo en naar behoefte kiezen voor verschillende vormen van beweging. Met zijn duurzame karakter is deze hal een mooie toevoeging aan het concept ‘Bewegende stad’, waarin we Amsterdammers uitdagen om meer te bewegen.”

Scholieren en sportverenigingen

Deze sporthal op het Amsterdamse Zeeburgereiland wordt gebouwd in nauwe samenwerking met IJburg College 2 en het Stelle College. Deze scholen waren betrokken bij de selectieprocedure van het architectenbureau. Ze ontwikkelen op dit moment nieuwbouw nabij de locatie van de nieuwe sporthal. De leerlingen worden overdag de vaste gebruikers van de sporthal. Daarnaast gebruiken diverse sportverengingen deze sporthal.

De sporthal krijgen een grote in drieën deelbare hal en een losse gymzaal. Hij verschijnt tussen de bestaande silo’s en de nieuw te realiseren sportvelden en urban sport zone. De gebruikers van de sportvelden zullen ook gebruikmaken van de kantine en de kleedkamers in de sporthal. Zo wordt de nieuwe sporthal een centrum en ontmoetingsplek voor alle sportliefhebbers uit de buurt.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Amsterdam, Noord-Holland