'Doel: volgend schooljaar 10 NOM-schoolgebouwen'

De opgave om scholen te renoveren en Nul-op-de-Meter te maken, leeft in de markt. Dat kan worden geconcludeerd naar aanleiding van de enorme belangstelling voor de introductiebijeenkomst ‘School vol Energie’ in Utrecht. Meer dan 90 marktpartijen waren hierop afgekomen.

Het doel is om in 2016/2017 10 schoolgebouwen tot Nul-op-de-Meter te renoveren. Tijdens de bijeenkomst in de VechtClub XL in Utrecht kregen de aanwezige bouwers, architecten, adviseurs, installatiebedrijven en toeleveranciers informatie over het traject dat hiervoor is uitgestippeld.

Meedoen aan dit innovatieve proces betekent dat zij in een korte tijd in consortiumverband (of alleen) een eerste concept ontwikkelen voor een Nul op de Meter renovatie van een school. Het moet een schaalbare aanpak zijn waarmee uiteindelijk een groot aantal scholen op dezelfde manier kan worden aangepakt. Jan Anker van Meerbouw Rotterdam: “We spreken bij scholen natuurlijk niet over dezelfde aantallen als woningen. Wij spreken dan ook liever over legolisering: bouwen met vernieuwende blokken die daarna standaard gebruikt kunnen worden.”

Begeleiden van koplopers

Hiervoor presenteerde het team van School vol Energie een fictieve casus waarmee zij straks aan de gang gaan. “Dat ligt best gevoelig want de pilots zijn nog niet allemaal definitief gecommitteerd. Het selectieproces is gericht op het begeleiden van koplopers om voor het echte werk klaargestoomd te worden. Sommige aanwezigen gaven aan het lastig te vinden om te investeren zonder directe zekerheid te hebben over het uitvoeren van een project. In elk geval geen garantie. Energiesprong doet haar uiterste best om die projecten zo snel mogelijk binnen te halen en ook de vervolgfase – opschaling van 10 – 100 scholen in te zetten. Daarna kunnen de koplopers gekoppeld worden aan deze scholen en opdrachtgevers (schoolbesturen en gemeenten).

Uiteindelijk blijven er na een snel selectietraject maximaal vier partijen of consortia over. “Met hen gaan we vervolgens de intensieve dialoogfase in ter voorbereiding op de uiteindelijke aanbestedingen van de pilots.”

Niet alleen om geld

School vol Energie is onderdeel van de Green Deal Scholen. De activiteiten in het uitvoeringsprogramma hebben tot doel schoolbesturen te ondersteunen bij het creëren van duurzame, gezonde en betaalbare scholen. Dit moet uiteindelijk leiden tot een gezonde leer- en werkomgeving voor leerlingen en leraren. Anker: “Het moet niet alleen om geld gaan, maar juist ook om de kinderen.” Vanuit de Green Deal helpt School vol Energie schoolbesturen een Nul-op-de-Metergebouw te realiseren.

Deel dit artikel

permalink