Lancering van Active House ontwerprichtlijnen nadert

Dit voorjaar verschijnt de ‘Active House Ontwerprichtlijnen’, een praktische handleiding om de Active House-principes eenvoudig en correct door te voeren in een ontwerp.

“Vanuit de markt kregen we signalen dat onder anderen architecten en ontwikkelaars behoefte hebben aan praktische en toegankelijke begeleiding”, vertelt Themamanager gezond en comfortabel bouwen Bas Hasselaar van SBRCURnet. De richtlijnen verschillen van de Active House-specificaties, die ingezet worden om drie pijlers te beoordelen: comfort, energie en milieu.

Gericht op vormgevers

“De specificaties kun je zien als een opsomming van prestatie-eisen, waaraan een Active House moet voldoen”, verduidelijk Hasselaar. “De ontwerprichtlijnen zijn pragmatisch ingesteld, zodat de concrete uitvoering eenvoudiger wordt. Daarom zijn deze vooral gericht op vormgevende partijen. Voorkennis op bouwkundig vlak is vereist, maar we hebben ervoor gezorgd dat de richtlijnen toegankelijk zijn.”

De richtlijnen waren eerder al in een Engelse versie beschikbaar, maar vanwege grote belangstelling zijn ze vertaald. “Er is genoeg animo voor deze Nederlandse versie, die we tijdens Building Holland op 23 maart 2016 presenteren. De richtlijnen zijn flexibel genoeg zodat vormgevers hun ontwerpvrijheid behouden. Er is volop ruimte voor eigen interpretatie.”

Eigen keuzes

Een voorbeeld van dergelijke flexibiliteit is te vinden in Hasselaars’ eigen woning, waarover hij verschillende blogs publiceerde op Duurzaamgebouwd.nl. “Ik bouw een Active House waarbij ik zoveel mogelijk daglicht en ventilatie wil. Daar heb ik mijn ontwerp en installatiekeuze op aangepast. Ook voor andere gebouwelementen heb je voldoende bewegingsvrijheid, ontwerpers zitten niet vast aan 1 stramien, omdat ze voor een Active House kiezen.”

Release in voorjaar

Houd de website van Duurzaamgebouwd.nl en Buildingholland.nl in de gaten voor meer informatie over de release van Active House Richtlijnen. 

Aanmelden voor grats bijeenkomst over Active House

SBRCURnet organiseert tijdens Building Holland een gratis bijeenkomst over Active House. Voor meer informatie en de mogelijkheid om in te schrijven voor deze bijeenkomst kijkt u op de website van SBRCURnet. 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Active House