Advocaat Cox: ‘Nu verduurzamen, de tijd dringt’

“Dat goed klimaatbeleid slecht zou zijn voor de economie, is een loze stelling. In de rechtbank kom je daarmee niet zomaar weg.” Dat zegt advocaat Roger Cox in Building Holland Magazine. Tijdens Building Holland verzorgt hij op donderdag 24 maart een keynote.

“In de rechtbank moet je voor die stelling bewijs aandragen en dat bewijs heb ik nog niet gezien. Denemarken en Duitsland liggen gewoon ver voor op wat wij doen, als het gaat om de energietransitie. En hun economieën en bedrijven doen het prima. De Duitse economie is sterkerf dan die van Nederland”, zegt Cox.

Hij vindt dat de overheid een belangrijke rol speelt in de energietransitie. “Al onze energiesystemen zijn mee opgebouwd door overheden, gewoon met belastinggeld. De markt kan dat niet alleen.”

Organisatiemodel omgooien

In Building Holland Magazine komt ook Jan Rotmans aan het woord. Met zijn initiatief ‘Nederland kantelt’ strijdt de hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit voor sectortransities. “Voordat we aan de slag kunnen, moeten we het complete organisatiemodel van de bouw omgooien. De sector zet nu woningen neer, waarvan ze niet weet of het aansluit op de behoefte van een gebruiker. Veel beter is het als de consument naar de voorkant van het bouwproces gaat en daar een voorkeur geeft voor de woning.” Rotmans spreekt op woensdag 23 maart.

Verder besteedt Building Holland Magazine aandacht aan de architecten Rem Koolhaas, Ben van Berken en Thomas Rau, die alle drie tijdens Building Holland in Amsterdam RAI spreken. Building Holland Magazine verschijnt deze week en is te lezen op DuurzaamGebouwd.nl/Duurzaam-Gebouwd-Magazine.

Deel dit artikel

permalink