Beste start-ups op Building Holland

De 10 beste start-ups uit de bouw zijn tijdens Building Holland te zien. Zij komen uit een selectie van 6 innovatieplatforms, te weten Pioneering, ARXLabs, Holland Contech, Bouwcampus, Spark Campus en StartUp Bouw.

Het gaat hierbij om de start-ups Bouw7, BetonBallon, Cate, Challenge the Future,  Eyewings, Growndownton, Hello Niles, Mcoating, Pixelstone en Quantibus. Zij presenteren hun noviteiten in het Building Holland Innovations-paviljoen. Mede-initiatiefnemer Jan Willem van de Groep verwacht veel van deze start-ups. “Ik hoop dat de diverse media ze oppakken en dat ze viral gaan”, vertelt hij.

Met zijn initiatief Challenge the Future wil hij studenten uitdagen om met behulp van de maakindustrie alle concepten die van een huis een huis maken te redesignen. “Dit moet uitmonden in een nieuwe woonbeleving met een maximale kostprijs van € 25.000. Hieruit kunnen producten of technologieën ontstaan, die distuptief van aard zijn. De bouw kan namelijk significant beter, sneller en goedkoper. Deze sector dient innovatie en industrialisatie als uitgangspunt te nemen om meer klantwaarde te creëren.”

Bakstenen als inkt voor printer

Een andere startup is Pixelstone, dat de baksteen opnieuw heeft ontworpen (zie bovenstaande film). “Pixelstones zijn kubusachtige baksteentjes van 1 m. Omdat ze zo klein zijn, zijn ze snel gebakken en dat bespaart veel energie”, vertelt mede-eigenaar Bram van den Haspel. “Deze stenen pompen we door een buis, die uitkomt bij een printkop. Zo kunnen we gevelpanelen printen.”

Het prototype print 0,5 m2 per uur, bij de uiteindelijke printer is dat 5 m2 per uur. “De printkop van het prototype laten we zien. Niet de compleet werkende printer, want die maakt te veel lawaai voor op de beurs. Beschouw de steentjes al de inkt van de printer. Hiermee willen we het vakmanschap aan gevels terugbrengen, maar dan aan de hand van een 3D-printer.”

Deel dit artikel

permalink