‘Ketenintegratie is dood, leve keteninnovatie’

Vanmiddag hebben Henk Jagersma (foto), directievoorzitter Syntrus Achmea, en dagvoorzitter Inge Diepman Building Holland 2016 geopend. “We staan aan de vooravond van een nieuw begin”, vond de eerstgenoemde.

“Duurzaamheid en techniek spelen hierbij een belangrijke rol”, liet hij weten. “Zo gaat techniek steeds meer integreren.” In de toekomst ziet hij met name in de bestaande bouw steeds meer hightech vernieuwingen. “Dit is 99% van de totale bouwopgave. Die overige 1% aan nieuwbouwprojecten wordt circulair prefab gemaakt.”

 

In zijn ogen is de ketenintegratie dan ook dood. “We moeten meer doen dan samenwerken en de klant centraal stellen. Wellicht moeten de overheidseisen vervangen worden door de wensen van de consumenten. Leve de keteninnovatie.”

Nieuwe bouwprocessen, -technieken, en -materialen

Daarna volgde de keynote van UNStudio-oprichter en architect Ben van Berkel, ontwerper van het nieuwe treinstation Arnhem Centraal. “We hebben voor dit ontwerp geëxperimenteerd bij het Mercedes-Benz Museum. We zoeken steeds naar nieuwe ideeën voor ruimtelijke ontwikkelingen, dat een gebouw ongepland kwaliteiten kan genereren.”

Ook in zijn ogen speelt de digitalisering, waaronder BIM, dit jaar een belangrijke rol. “Dankzij BIM hebben we ervoor kunnen zorgen dat het Arnhemse treinstation het publieke transport intensiveert.”

Daarnaast verwacht hij binnen 5 jaar veel vernieuwing. “Op het gebied van bouwprocessen, productietechnieken en materialen. De afgelopen jaren vond 94% van onze opdrachten in het buitenland plaats. Die kennis halen we terug naar Nederland.”

Registreer nog voor Building Holland 2016

Nog niet geregistreerd voor Building Holland  2016 maar nog wel deelnemen? Dat kan! Ga naar de officiële website van Building Holland en schrijf u eenvoudig in voor Building Holland 2016, dat nog tot en met 24 maart duurt. Bekijk ook het volledige programma.

Foto's: Robert Tjalondo

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten