Building Holland Innovation bundelt krachten voor transitie

Zojuist is op Building Holland 2016 het pamflet ‘Idea’s for a full-grown building and construction industry’ uitgereikt door Jan Willem van de Groep van ARXlabs aan Jeroen Heijs en Bertholt Leeftink van Ministrie van Economische Zaken.

“We bundelen onze krachten en komen onder de vlag van Building Holland Innovation bij elkaar”, schrijven de 8 partijen in het pamflet. ARXlabs, Pioneering, De Bouwcampus, Spark, Startup Bouw, Dome x, Holland Contech en Duurzaam Gebouwd willen met de publicatie vernieuwing in de bouw aanjagen. “Het is een oproep om in te zetten op technologieën en innovaties die maatschappelijk vraagstukken als klimaatadaptatie en vergrijzing invullen”, aldus Van der Groep.

Innovatiesporen voor transitie

In het pamflet staan stappen die als input moeten dienen voor een transitie in de bouw. Hierbij staan onder andere het woonproduct als uitgangspunt, het luisteren naar klantwensen en het foutloos produceren door ‘Systems Integrators’. Ook worden innovatiesporen genoemd die ‘cruciaal’ zijn om op termijn bij te dragen aan betere, slimmere en goedkopere oplossingen bouwwerken. Sporen die worden genoemd zijn onder andere nieuwe materialen als nano biobased composites, slimme industrieën en 3d-printing en meer.

Opschaalbare en realiseerbare oplossingen

“Belangrijk is dat de oplossingen opschaalbaar zijn”, vertelt Rutger Vrielink van Pioneering. “Daarnaast moeten we de focus leggen op technologieën die veranderingen mogelijk maken op de vlakken die we in deze pamflet noemen”, aldus Vrielink. Het is de bedoeling dat de pamflet niet alleen innovatie aanjaagt, maar dat de maatschappelijke opgaves worden ingevuld en de oplossingen realiteit worden.  “Alle gedachten die hierin beschreven staan moeten werkelijkheid worden”, besluit Van de Groep.

Deel dit artikel

permalink