‘Zakelijk succes en duurzaamheid gaan hand in hand’

Vanochtend heeft dagvoorzitter Pernille La Lau tweede dag Building Holland geopend. Daarna volgden de presentaties van Hans Coenen (Gasunie) en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Carlos de Bourbon de Parme (zie foto).

In haar openingswoord vertelde La Lau over de vernieuwde duurzame huisvesting van de Goede Doelen Loterijen. “Dit wordt ook de nieuwe uitzendlocatie van RTL-programma Koffietijd, dat ik presenteer. Ik vind het sowieso prachtig: al die duurzame gebouwen aan de Zuidas.”

Alle vormen omarmen voor duurzame energie

Daarna vertelde Hans Coenen van Gasunie over hun nieuwe kijk op gas. “Het gaat voor ons niet meer om het transporteren van een bulk gas, maar om ‘gas op maat’.”

Hij liet weten te begrijpen dat sommige mensen negatief kijken naar gas. “Toch hoop ik dat dit verandert. Sommige sectoren zijn lastiger te verduurzamen en daarbij kan groen gas hulp bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de scheepvaart en zwaar transport, maar ook de bestaande bouw.”

In het laatste geval stelde hij dan ook voor om alle vormen te omarmen voor duurzame energie. “Hierbij kan de hybride warmtepomp bijvoorbeeld helpen. We willen iedere keer naar de beste oplossing kijken, op lokaal en regionaal niveau.”

Gezond verstand en wil om samen te werken

Prins Carlos vond het goed dat Coenen vertelde dat Gasunie uit zijn comfortzone is gekomen. “Dat is voor het sluiten van het Energieakkoord ook gebeurt, anders was het nooit gelukt om met zo’n 50 bedrijven tot een akkoord te komen.”

Hierbij speelde volgens hem ondernemerschap, de wil om samen te werken en gezond verstand een belangrijke rol. Ook in het daarna volgende commentaar vond hij goed. “Zo houden we elkaar kritisch.”

Hij was ervan overtuigd dat ook alle aanwezigen met hun gezonde verstand de meerwaarde van duurzaamheid en circulaire economie zien. “Er blijft echter wel een spanningsveld dat jullie het goede willen doen, maar dit niet altijd de juiste aandacht kunnen geven. Gelukkig gaat zakelijk succes en duurzaamheid eindelijk hand in hand. Daarnaast past duurzaamheid in de tijdgeest: een ondernemer moet daarbij in zijn keuzes authentiek en transparant zijn.”

Als cruciale stap hierbij ziet hij samenwerken. “Hij klinkt wellicht als een open deur, maar blijkbaar is het toch niet zo eenvoudig. Waarom staat het anders nog steeds op de agenda?”

Registreer nog voor Building Holland 2016

Nog niet geregistreerd voor Building Holland  2016 maar nog wel deelnemen? Dat kan! Ga naar de officiële website van Building Holland en schrijf u eenvoudig in voor Building Holland 2016, dat nog tot en met 24 maart duurt. Bekijk ook het volledige programma.

Foto: Robert Tjalondo

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten