Na 50 jaar nog steeds goed

Een oude Sallandse schuur uit 1963 kan nog steeds goed mee. Volgens test- en kennisbureau SHR is dit te danken aan duurzaam hout. 

Deze schuur uit het Overijsselse Heino heeft een houtconstructie van gefreesde massief ronde verduurzaamde grenen palen, die bovengronds zijn gemonteerd. De gevel bestaat uit gepotdekselde delen van verduurzaamd grenen.

Scheur- en aantastingsvrij

“Wat opvalt is dat deze gepotdekselde delen vaak met 2 nagels en dicht bij de kopse kant zijn vastgezet”, vertelt SHR-projectleider René Klaassen. “Hierdoor zijn er scheuren in het hout gekomen. Verder zijn de grote deuren van verduurzaamd vurenhout aantastingsvrij: ze hangen er nog strak bij en functioneren nog goed.” Volgens hem is al het hout aantastingsvrij. “En het hout in de deuren is scheurvrij.”

Namens SHR heeft Klaassen zich de afgelopen jaren verdiept in het werkveld dat milieuberekeningen maakt voor bouwproducten. “Binnen de berekening is het inschatten van de levensduur van een product cruciaal”, legt hij uit. “Als deze levensduur niet bekend is bij de opstellers van een milieuberekening, dan wordt al snel teruggegrepen naar gepubliceerde data. Het boek ‘Levensduur van bouwproducten’ wordt hiervoor veel gebruikt.”

Lange levensduur houten constructies

Volgens hem werkt de houtverduurzaming goed. “Hoewel het hout erg vochtig kan worden, hebben we in deze boerderij een houtvochtgehalte van 25% gemeten en was er geen aantasting te zien. Dit gebouw laat zien dat houten constructies, mits goed gemaakt, lang mee kunnen. Geen onderhoud en toch een lange levensduur is goed voor de portemonnee van de boer en goed voor het milieu.”

Hij denkt dan ook dat oude houtconstructies in milieuopzicht een grote bijdrage kunnen leveren aan de verduurzaming van de Nederlandse bouw. “Dit soort praktijkwaarnemingen geven een realistischer beeld van de levensduur”, meet Klaassen. “Ze leiden dan ook tot gunstigere conclusies binnen LCA-berekeningen.”

Deel dit artikel

permalink