'Binnenlucht moet waarde krijgen die het verdient'

Met een manifest Binnenlucht en een nieuw online platform wil Platform Binnenlucht de aandacht breed gevestigd krijgen op binnenlucht. Dit platform is een samenwerking van branchepartijen, onder aanvoering van de Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten (VLA). Vorige week donderdag presenteerde de VLA deze aanpak tijdens het Seminar Gezonde Gebouwen op Building Holland.

“Ieder mens heeft recht op schone lucht, zowel buiten als binnen. 80% van onze tijd brengen wij in de binnenlucht door, zowel thuis, op school als op het werk. Die beginzinnen van het Manifest werden door André Meester, ambassadeur van de VLA, herhaald op het seminar. “Binnenlucht en gezondheid in gebouwen hebben niet de waarde die het verdient”, aldus Meester.

Ben bewust van binnenlucht

Om dat weer op het netvlies te krijgen van beleidsmakers maar ook bouwers, opdrachtgevers én eindgebruikers gaat de VLA de komende maanden breder communiceren. “Dat doen we allereerst met het manifest en volgen we op met een nieuw online platform: Ben bewust van binnenlucht. Daarin komt informatie te staan voor eindgebruikers, consumenten en facilitators, afkomstig van de bedrijven van de VLA.”

De brede communicatiestrategie is nodig, vindt de VLA, omdat deze eindgebruikers amper met binnenlucht bezig zijn. “Sterker nog, we nemen aan dat het wel goed is. Luchtkwaliteit is een buitenissue, gerelateerd aan uitstoot van mobiliteit en industrie. Het lijkt wel alsof binnenlucht niet bestaat, terwijl uit onderzoek is gebleken dat luchtkwaliteit binnen slechter is dan buiten.”

Door te focussen op thema’s die bij eindgebruikers er toe doen, wil de VLA de waarde van binnenlucht weer hoog op de agenda brengen. “Daarom focussen we op slaapcomfort bij consumenten en op productiviteit bij facilitators”, aldus Meester.

Deel dit artikel

permalink