Vlaanderens eerste BREEAM-project

Blue Gate Antwerp wil het nieuwe bedrijventerrein ontwikkelen volgens de internationale duurzaamheidsstandaard BREEAM. Dit wordt het pilotproject voor Vlaanderen.

Blue Gate Antwerp maakt hierbij gebruik van BREEAM Communities, waarmee ontwikkelaars en planners de duurzaamheid van grootschalige ontwikkelaars kunnen verbeteren. Dit is een internationale standaard voor duurzame gebiedsontwikkeling.

Er bestond geen vertaling naar de Vlaamse regelgeving. Daarom hebben Blue Gate Antwerp en BRE UK – beheerder van de BREEAM-normen – samen gewerkt aan een specifieke set van criteria. Dit is zogeheten bespoke-versie. “De bespokecriteria voor het project houden rekening met de omstandigheden en de prioriteiten van de site, de stad en de regio”, legt BREEAM Communities-manager Helen Pineo op de site van Blue Gate Antwerp.

Duurzaam, eco-effectief bedrijventerrein

De opgestelde richtlijn kan als leidraad dienen voor projecten, die een BREEAM Communities-assessment willen behalen in Vlaanderen. Het ontwerpcharter waarvan BREEAM een onderdeel is, werd ontwikkeld door Blue Gate Antwerp. Dit terrein wordt omgevormd van een brownfield tot een duurzaam, eco-effectief bedrijventerrein. Zo wordt het nieuwe Havenhuis van het Antwerpse Haventerrein BREEAM-gecertificeerd. 

Deel dit artikel

permalink