Innovatieve mogelijkheden voor duurzaam energiegebruik in Belgisch paleis

Een team dat bestaat uit Van Bergen Kolpa Architecten, Meta, Wageningen UR glastuinbouw, Smiemans en Tractebel Engineering, heeft de ontwerpwedstijd gewonnen voor het grootste voedselonderzoek- en demonstratiecentrum van Europa op een dak: het Groente Paleis.

Het Groente Paleis is een gebouw voor onderzoek en expositie van groenteteelt, waarmee het Vlaams Onderzoekinstituut voor land- en tuinbouw Inagro zich verder verbindt aan de logistieke sector en de consument.

Dit voedselonderzoek- en demonstratiecentrum wordt de trotse landmark van de ‘The Green Hub’ aan de ring van het Vlaamse Roeselare. Het gebouw wordt gerealiseerd op het dak van de groente- en fruitveiling REO: het voedsellogistieke hart van West-Vlaanderen. Het innovatieve ontwerp wordt een voorbeeld voor toekomstige voedselproductie in de stad, intensief ruimtegebruik, circulair energie- en watergebruik en verduurzaming van de glastuinbouw.

4 klimaatzones

In het 9.500 m2 grote gebouw bevinden zich hightech-onderzoekfaciliteiten voor de teelt van vrucht- en bladgroente omringd door een educatieve routing voor het brede publiek. In 4 verschillende klimaatzones kan de teelt van onder meer tomaat, sla, peper en aardbei worden beleefd.

De entree met brede opgaande trap leidt naar het Stadstuinbouw Plein met bezoekersfaciliteiten in het hart van het gebouw. In de zogeheten Gevelserre aan de ringweg bevindt zich een dubbelhoge kas voor innovatie van verticale teelt. De voet van deze serre dient voor de opvang van hemelwater met rietfilter voor het zuiveren van afvalwater.

Duurzaam energiegebruik

Het Groente Paleis bestaat uit een kasconstructie en rust op de betonnen sokkel van de veiling. De bouw start begin 2017, het gebouw opent eerste de helft van 2018 zijn deuren voor telers, onderzoekers en het brede publiek.

“Wij zijn zeer verheugd dit ambitieuze project met de opdrachtgevers te kunnen realiseren. Inagro en Reo Veiling laten hiermee zien dat professionele voedselproductie echt met de stad verbonden kan worden’ aldus directeur/architect Jago van Bergen van Van Bergen Kolpa Architecten. Teamleider Facilitair Bedrijf Jan Willem de Vries van Wageningen UR Glastuinbouw ziet een flinke schaalsprong in de toepassing van stedelijke tuinbouw op daken. “Dit wordt de grootste van Europa, waarvoor we graag onze kennis inzetten.”

“Het klimaatontwerp biedt nieuwe innovatieve mogelijkheden voor duurzaam energiegebruik”, laat Tineke Duysburgh van Technum Engineers weten. Directeur Jeroen Smiemans van Smiemans projecten: “Voor het Groente Paleis hebben we de meest duurzame en gebruiksvriendelijke kas uit Venlo verder geperfectioneerd.”

Deel dit artikel

permalink