Vandaag klinkt startschot voor 7 energiesubsidies

Vandaag start een groot scala aan energiesubsidies. Deze zijn bedoeld voor zowel onderzoek en ontwikkeling als demonstratie van innovaties. Ze zijn allemaal gekoppeld aan hun eigen energiethema.

Zo is er voor innovaties die energiebesparing in de gebouwde omgeving genereren de nieuwe subsidie ‘TKI Urban Energy’. Voor de demonstratie van innovaties bestaat de subsidie ‘Demonstratie Energie-innovatie’.

Alle subsidieprogramma’s dragen bij aan de realisatie van het opgestelde Energieakkoord. Onderzoek, innovatie en demonstratie moeten namelijk bijdragen om in 2020 14% van het energieverbruik duurzaam te maken. En in 2050 zelfs 50%.

In totaal starten er vandaag 7 subsidieprogramma’s. Hoewel ze alle 7 tegelijk starten, hebben ze wel allemaal een andere looptijd.

SDE+: € 8 miljard budget 

Naast het startsein op 1 april is afgelopen dinsdag 22 maart de populaire Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie gestart. Deze populaire exploitatiesubsidie beschikt over een omvangrijk budget van € 8 miljard en compenseert het verschil in de marktprijs voor duurzame energie en de marktprijs voor fossiele energie. Bijvoorbeeld om te investeren in duurzame verwarming of windenergie.

De subsidie wordt altijd verstrekt over een periode van 8 of 12 tot soms wel 15 jaar. Hiermee wordt de productie van duurzame energie rendabel gemaakt en concurreerbaar met fossiele energie. Deze subsidie kent wel een complexe aanvraagstrategie waarbij de subsidie wordt vergeven op basis van een biedsysteem.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door PNO Consultants