Meest duurzame gebouw van Nijmegen?

Het architectenbureau Orga Architect heeft een multifunctionele gastenaccommodatie ontworpen, waarin hergebruik, biobased materialen en zelfvoorzienendheid centraal staan.

Dit gebouw wordt in de loop van dit jaar in de bossen bij Nijmegen gebouwd. Het wordt een circulair gebouw met een constructie van hergebruikte units, die worden bekleed met circulaire en biobased materialen.

Als basis gebruikt Orga Architect een 10-tal units, die als bouwblokken de architectuur vormen. Deze stalen blokken vormen de dragende constructie, wat grote vrijheid biedt voor het invullen van de gevels. Door de units op te tillen, wordt de bodem niet geroerd.

Herbruikte betonnen legoblokken en schelpen

In plaats van nieuwe betonnen fundering komen er hergebruikte betonnen legoblokken onder het gebouw. Een laag schelpen onder de vloer zorgen voor de isolatie en voorkomen vochtoptrekking.

Afgelopen maand zijn de units aan de rand van het kavel geplaatst. Na de uitwerking worden ze op hun plaats gezet en krijgen ze een schil van biobased materiaal, die zorgt voor stevige isolatie en een gezond binnenklimaat.

Duurzame warmteopwekking

Ook de ambitie op energiegebied ligt hoog: zelfvoorzienend op het gebied van watervoorziening en energieverbruik. Zo wordt er onder andere een eigen waterwinning aangelegd. Duurzame warmteopwekking met terugwinning en een gelijkspanningsnet in huis brengen het energieverbruik omlaag.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Nijmegen, Gelderland