Upgrade van installaties scholen vergt integrale inzet

Kwaliteitsverbetering van ventilatie en installaties in schoolgebouwen ligt voor het oprapen. Dit concludeerden installatieprofessionals en schoolbesturen tijdens ‘Ventilatie in scholen: hoe kan het beter', dat plaatsvond op Building Holland 2016.

“9000 scholen in Nederland zijn gemiddeld 40 jaar oud en nemen 10 miljoen m2 in beslag. Om deze gebouwen weer op het noodzakelijke kwaliteitsniveau te krijgen is goed beheer en onderhoud van groot belang”, luidt senior adviseur Irma Thijssen van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland het seminar in.

Klimaat op orde met goede samenwerking

Onder andere op het gebied van binnenklimaat schort er in deze schoolgebouwen nog een heleboel. Zo werkt 1 op de 3 ventilaties niet en draaien wtw-ventilatoren continu. De luchtkwaliteit is slecht, aansluitingen zijn soms niet op orde en gebouwbeheerders gebruiken het klimaatsysteem op de verkeerde manier.

“Een goede samenwerking tussen bestuur, directie en gebruikers kan een oplossing zijn om het klimaat van een schoolgebouw weer op orde te krijgen”, raadt PO-raad trekker Green Deal Scholen Wim Lengkeek. “Maar dan wel in een vroeg stadium. Het helpt om iemand aan te stellen die het dagelijkse beheer op zich neemt. Leveranciers moeten vooral werken aan het terugwinnen van vertrouwen, bijvoorbeeld door onderhoudscontracten af te sluiten voor een langere termijn. De branche moet scholen helpen om de juiste vragen te stellen.”

Gezond TCO-fase ingaan

Bij het formuleren van dergelijke oplossingen mag de TCO-fase niet vergeten worden. Eerder publiceerden we een artikel over deze vaak onderschatte fase. Ronald Schilt, directeur van Merosch, noemt integraal ontwerpen in ieder geval cruciaal om deze fase gezond in te gaan.

Irma Thijssen: “Het is hoog tijd voor goed beheer en onderhoud van installaties in bestaande scholen.”

Hij waarschuwde tijdens de door Duurzaam Gebouwd georganiseerde Duurzame Scholen-seminars voor een onderbelichting van de beheerfase. “30% van de schoolgebouwen voldoet na 5 jaar niet meer en heeft een hoog energiegebruik of een muffe lucht. We moeten meer aandacht besteden aan deze fase van de bouw. Adviseurs en aannemers krijgen steeds grotere verantwoordelijkheden om dit goed te regelen en leveranciers zetten steeds vaker in op prestatiecontracten.”

Werk aan de winkel

“Het is hoog tijd voor goed beheer en onderhoud van installaties in bestaande scholen”, vindt Thijssen. “Wanneer binnenmilieumaatregelen worden gecombineerd met energiebesparing kan dit in veel gevallen budgetneutraal. Het is duidelijk: er is werk aan de winkel voor zowel schoolbesturen als de installatiesector.”

Benieuwd naar tips voor schoolbesturen en installateurs? Meer informatie vindt u op de website van RVO.nl. Bekijk ook handige tools op deze website.

Deel dit artikel

permalink