Duurzaamste kantoor ter wereld staat in Limburg

Met een BREEAM-score van 99,94% is het nieuwe hoofdkantoor van Geelen Counterflow in Haelen het duurzaamste kantoor ter wereld, volgens deze duurzaamheidscertificering. 

Dit hebben het certificeringsinstituut Dutch Green Building Council en de droger- koelerfabrikant laten weten. Het kantoor voor 50 medewerkers wekt op jaarbasis ruim 50% meer zonne-energie op, dan het verbruikt voor verwarming, koeling, ventilatie, verlichting en computers. Een naastgelegen fabriek gebruikt het overschot aan energie voor het snijden van rvs en het opladen van heftrucks.

Daglicht, uitzicht, verlichting en ventilatie geoptimaliseerd

Waar mogelijk zijn Cradle-to-Cradlebouwmaterialen gebruikt. Zo is het kantoor gebouwd van lijmvrij hout. Bij het ontwerp heeft Architecten en Bouwmeesters veel aandacht geschonken aan de arbeidsomstandigheden. Zo zijn daglicht, uitzicht, verlichting en ventilatie geoptimaliseerd om de gezondheid en productiviteit van de medewerkers te waarborgen.

Drogers op duurzame energie

“Bij ons streven om de beste drogers en koelers te ontwerpen passen we de wetten van de natuur toe op het gebied van zwaartekracht, aerodynamica en thermodynamica”, laat algemeen directeur Sander Geelen van Geelen Counterflow weten. “Wij vinden het dan ook niet meer dan vanzelfsprekend dat we bij de bouw van een nieuw kantoor de wetten en de grenzen van de natuur respecteren. Dit kantoor is weer een stap bij het afbouwen van ons gebruik van fossiele brandstoffen. De volgende stap is de ontwikkeling van een nieuwe generatie drogers, die kan drogen met alleen duurzame energie.”

Wagemans Bouwadvies zorgde voor het bouwmanagement van het kantoor dat Geelen in eigen beheer heeft gebouwd. Dubourgraaf ontwierp de installaties en Ad van de Ven was BREEAM-NL expert.

Foto: Tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres in november 2014 ontving Sander Geelen een 5 sterren BREEAM-NL Nieuwbouwcertificaat voor het ontwerp van het nieuwe kantoor van Geelen Counterflow uit handen van DGBC-directeur Annemarie van Doorn. Het ontwerpteam behaalde een score van 94,19 %: de hoogste score die ooit in Nederland is behaald. (foto: Robert Tjalondo)

Deel dit artikel

permalink