Europese certificering voor biobased producten

Binnenkort vermeldt een Europees gecertificeerd label, onder de norm EN 16785-1, welk deel van een product uit biomassa bestaat.

Dit label verschijnt op basis van 2 gestandaardiseerde manieren om het gehalte aan biomassa in alle mogelijke producten te meten. Hieraan hebben onderzoekers van het Energieonderzoek Centrum Nederland gewerkt met diverse internationale testlaboratoria en certificeringsinstituten.

Goede manier om prestaties te laten zien

“We hopen dat zo’n label bedrijven stimuleert om meer biomassa te gebruiken, nu duidelijk wordt hoeveel daarvan precies in hun product zit”, vertelt ECN-onderzoeker Jaap Hooijmans. “Voor kleine bedrijven die vrijwel 100% bio-based producten is een goede manier om hun prestaties te laten zien. Voor grote bedrijven die niet zo snel kunnen overstappen naar 100% bio-based, is het een stimulans om toch zo veel mogelijk biomassa te gebruiken. Voor de consument wordt het straks veel duidelijker wat een bio-based product nu eigenlijk is."

Het onderzoekscentrum kan bedrijven helpen om de tests straks volgens de Europese standaard uit te voeren, zodat ze een label kunnen aanvragen. “Als enige instituut in Nederland zijn wij in staat om de metingen, berekeningen, validatie en interpretatie van de resultaten uit te voeren."

Deel dit artikel

permalink