Zonnepanelen op gevels in eerste energieneutrale woontoren 

Afgelopen woensdag 13 april heeft Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen het eerste gevelelement geplaatst in Nederlands eerste energieneutrale woontoren @Home Amstelkwartier.

Dit 73-meter hoge woongebouw beschikt over een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0. Dit is onder meer te danken aan een hoogwaardig geïsoleerde gebouwschil van prefab sandwich gevelelementen.

Zonnepanelen op gevels

Daarnaast beschikt @Home Amstelkwartier over bijna 2.500 m2 aan zonnepanelen. Deze waren nodig om de woontoren energieneutraal te maken. Het dakoppervlak bood daarvoor niet voldoende ruimte en dus werd samen met gebouwverduurzamer Innax een andere oplossing bedacht: het plaatsen van zonnepanelen op de gevels.

De keuze viel hierbij op een vlakke montage van standaard zonnepanelen. Hierbij wordt niet altijd de gunstigste hoek ten opzichte van de zon behaald, maar dit voorkomt wel dat er schaduw van het ene paneel op het andere valt.

Oplevering medio 2017

De initiatiefnemers voor de ontwikkeling van deze woontoren zijn projectontwikkelaar Lingotto, Hurks vastgoedontwikkeling en APF International. Mecanoo architecten tekende voor het ontwerp van de toren. De bouw van deze toren is gestart in november 2015 en naar verwachting vindt de oplevering medio 2017 plaats aan Amvest Investment Management voor het Amvest Residential Core Fund.

Foto: Anja Robertus

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Amsterdam, Noord-Holland