Toekomst van constructie in MVO-verslag

Het MVO-verslag van Duurzaam Gebouwd-partner De RuwBouw Groep toont onder andere de kansen van geopolymeren, hoe rest- en retourstromen optimaal hergebruikt worden en wat de meest potentievolle bindtechnologien van de toekomst zijn.

Bas Boom, manager marketing en innovatie bij De Ruwbouw Groep, opent het verslag met zijn visie op duurzaamheid. “We bekijken duurzaamheid in relatie tot de tijd en in relatie tot het milieu”, trapt hij af. De Duurzaam Gebouwd-expert vertelt vervolgens over grondstoffen die toekomstbestendig zijn en blijven. “Onze beton en kalkzandsteen-producten hebben een oneindige levensduur en zonder mechanische beschadigingen of aantasting kunnen ze tot in de eeuwigheid in hun gebruiksfunctie voorzien.”

Booms’ organisatie is continu aan de slag om grondstoffengebruik te beperken en afval te voorkomen. “Zo zijn we op onze 7 productielocaties in Nederland continu aan de slag om afval- en energiestromen te analyseren en te reduceren. Anno 2016 hebben we 0% afval in onze productie en wordt proceswater 100% gerecycled”, aldus Boom.

Van CO2 producerend naar CO2 absorberend

Een andere belangrijke pijler is innovatie, waardoor CO2-emissie wordt teruggedrongen. “Onder andere door geopolymeren, de toekomst van beton. Dit bindmiddel staat ons toe om de huidige CO2-uitstoot te halveren”, verduidelijkt hij. “Daarnaast hebben wij een revolutionaire technologie in huis om stenen te produceren die binden op basis van CO2.1 m3 van dit materiaal neemt 250kg CO2 op. Omgerekend betekent dat een wand van 40 m2 net zo veel CO2 omzet als 50 bomen in 1 jaar. Zo willen wij letterlijk een steentje bijdragen aan een betermilieu”, aldus Boom   

Afval is grondstof

Alternatief grondstoffengebruik gaat steeds vaker spelen in de sector. Op dit vlak zet De Ruwbouw Groep de nodige stappen. “Een mooi voorbeeld van alternatief grondstofgebruik voor zand is het terugnemen van kalkzandsteenpuin dat vrijkomt bij de sloop van gebouwen. Ons Caldubo blok bestaat voor 30% uit dit puin, aangevuld met de beperkte product afkeur en zaagafval dat weer als grondstof in het productieproces wordt opgenomen.”

Ook bevat het verslag referenties naar het door Duurzaam Gebouwd eerder belichtte BlueCasco, een betonnen casco dat wind- en waterdicht wordt opgeleverd. “Dit wordt in de fabriek geproduceerd, voorzien van betonkernactivering, HR-isolatie, kozijnen en prefab dakconstructie. Het blijft een van onze meest duurzame oplossingen”, vertelt Boom.

Interesse om het MVO-verslag te lezen? Het is digitaal beschikbaar op de website van De Ruwbouw Groep.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Calduran Kalkzandsteen