Stemming wetsvoorstel EPV uitgesteld

Afgelopen week heeft de Eerste Kamer de stemming over het wetsvoorstel Energieprestatievergoeding uitgesteld naar 17 mei.

Dat laat de vereniging van woningcorporaties Aedes weten. De oorzaak van dit uitstel is de indiening van een motie om een verplichte woonlastenwaarborg in te stellen. Of de wet nog deze zomer in werking treedt, hangt deze af van de stemming over deze motie.

Woningen zeer energiezuinig maken

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel over de EPV op 19 januari 2016 aangenomen. Dit voorstel maakt het mogelijk dat corporaties woningen zeer energiezuinig maken en met huurders afspraken kunnen maken over een betaling van een energieprestatievergoeding.

Tijdens de plenaire behandeling door de Eerste Kamer op 26 april 2016 dienden GroenLinks en SP een motie in om de woonlastenwaarborg verplicht te stellen. De indieners willen laten vastleggen dat de woonlasten van individuele huurders bij gelijkblijvend gedrag niet mogen stijgen. Eerder diende de PvdA deze motie in de Tweede Kamer in.

1 juli niet haalbaar

De stemmingen over het wetsvoorstel en de motie vinden nu plaats op 17 mei 2016. Daardoor is invoering per 1 juli 2016 niet meer haalbaar. Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst streeft ernaar om de wet per 1 augustus in te laten gaan. Dat kan alleen als de motie niet wordt aangenomen.

Deel dit artikel

permalink