Digitalisering in de bouw zet door

FME-voorzitter Ineke Dezentjé, voorzitter Titia Siertsema van Uneto-VNI, 2BA-directeur Martin Kreijenbroek en directeur Rien Wabeke van Ketenstandaard Bouw en Installatie hebben afgelopen maandag 9 mei een overeenkomst gesloten om samenwerking en digitalisering in de bouw gezamenlijk vorm te geven.

Dit deden ze tijdens de bijeenkomst ‘Digitalisering in de bouw: Fabrikanten aan zet’. Dankzij een nauwe samenwerking tussen alle ketenpartners willen de partijen de efficiency sterk verbeteren en een forse kostenbesparing realiseren.

Uniform informatiemodel voor data-uitwisseling

Deze overeenkomst zorgt ervoor dat installatiebedrijven kunnen gebruikmaken van één uniform informatiemodel, waarmee ze data kunnen uitwisselen in elke fase van het bouw- en het BIM-proces. Dit model is de Uniforme Objecten Bibliotheek, die het straks mogelijk maakt om uniforme en uitwisselbare objecten te genereren in CAD-systemen van installatiebedrijven. Hiervoor leveren de toeleveranciers van de installatiebranche de benodigde productdata aan. De lancering van deze bibliotheek vond afgelopen februari plaats.

“Voor een sterkere Nederlandse industrie in de toekomst moeten meer bedrijven haast maken om processen aan te passen op kansen die Smart Industry biedt”, liet Dezentjé weten. “Het opzetten van de Uniforme Objecten Bibliotheek is een goed voorbeeld van hoe de installatiesector dit oppakt.” Siertsema vulde haar aan: “Het project UOB is een goede uitwerking van een slimme samenwerking tussen partijen uit de industrie en de installatiebranche met als doel elkaar te versterken.”

Deel dit artikel

permalink