‘Gebouwen als materialenbanken grote stap dichterbij’

Een internationaal stakeholder netwerk moet het fenomeen ‘gebouwen als materialenbanken’ een grote stap dichterbij brengen. Om het netwerk op te starten nodigde het Buildings as Material Banks projectconsortium honderden bouwketen partners uit in Brussel.

EPEA is initiator van ‘Buildings As Material Banks’ en werkte ruim een jaar aan het formuleren van een projectconsortium. Het consortium bestaat uit 16 partners uit 8 Europese landen, waaronder Leefmilieu Brussel (leadpartner), BAM, IBM, BRE, Aurubis en Vito. De Europese Commissie stelde aan het consortium € 10 miljoen beschikbaar onder het Horizon 2020 innovatieprogramma.

Material Passports

‘Buildings As Material Banks’ is als volgt gedefinieerd:

‘Materials Passports zijn dynamische datasets die de circulaire waarde van materialen, producten en systemen helder communiceren naar relevante stakeholders, bijvoorbeeld de volgende eigenaar in de waardeketen, de architect of de gebruiker van een gebouw. Hierdoor wordt de basis gelegd voor het creëren van gezonde en circulaire materiaalstromen.' 

Drie jaar durende project

De door EPEA ontwikkelde Materials Passports en het  Modular Building Design concept van de TU Twente vormen samen de inhoudelijke basis van het drie jaar durende project.

Registreren

Interesse om deel te nemen aan het initiatief als stakeholder? Registreer u via deze link.  

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door EPEA Nederland