Energieleverancier gaat gebouwen slim verduurzamen

Door een minderheidsbelang in het softwarebedrijf Simaxx in te nemen, gaat Eneco zich nadrukkelijker richten op de markt van energiebesparing in en slimme aansturing van gebouwen.

Beide bedrijven hebben hiervoor vorige week een overeenkomst getekend. Simaxx heeft een platform ontwikkeld dat gebouweigenaren inzicht geeft in de prestaties van hun gebouwen. Dit platform kan data van allerlei verschillende bronnen uitlezen en analyseren. Denk hierbij aan klimaatbeheersing, zonnepanelen en een slimme meter.

Energieverbruik 20% gedaald

Hiermee kan een exploitant of eigenaar zijn gebouw ‘sturen’ op bijvoorbeeld energieverbruik, luchtkwaliteit en verlichting. De software houdt het gebouw 24 uur per dag in de gaten en wordt inmiddels in meer dan 200 gebouwen gebruikt. Simax wist in deze gebouwen het energieverbruik met gemiddeld 20% naar beneden te krijgen.

“In de meeste gebouwen kan nog zoveel verbeterd worden ten aanzien van energiegebruik en comfort”, vertelt Simaxx-topman en Duurzaam Gebouwd-expert Eloi Burdorf. “Met de participatie van Eneco hebben we de middelen om onze ambities internationaal waar te maken. Eneco is voor ons niet alleen investeerder, maar ook een strategisch partner.”

Grote bijdrage verduurzamen vastgoedvoorraad

Eneco verwacht veel van de ontwikkelingen op het gebied van zogeheten smart buildings. “Met Toon hebben we een platform dat consumenten inzicht geeft en steeds meer slimme mogelijkheden in huis biedt”, legt directeur Innovation & Ventures Hans Valk uit. “Kantoorgebouwen hebben nog veel meer potentie: vanwege de schaal en omdat er steeds meer slimme en duurzame techniek in een gebouw te vinden is. We hebben de ambitie om van Simaxx het leidende platform te maken in de opmars van slimme gebouwen, waarmee we tegelijkertijd een grote bijdrage leveren aan het verduurzamen van de vastgoedvoorraad.”

Simaxx heette tot voor kort Monavisa, een joint venture van de ondernemers achter adviesbureau DWA en gebouwbeheersingsbedrijf Webeasy

Deel dit artikel

permalink