Energieprestatievergoeding voor Nul-op-de-Meterwoning

Verhuurders die hun woningen tot een (bijna) energieneutrale woning of nul-op-de-meter woning renoveren, mogen vanaf later dit jaar een energieprestatievergoeding aan hun huurders vragen.

De Eerste Kamer heeft op dinsdag 17 mei ingestemd met een wetsvoorstel hierover van de ministers Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie).

Investeringen terugverdienen

Bij zo’n woning worden energiebesparende maatregelen gecombineerd met energieopwekkende voorzieningen, zoals zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen. Via de energieprestatievergoeding kan de verhuurder de forse investeringen in de huurwoning terugverdienen. Over de hoogte van de vergoeding moeten de verhuurder en de huurder het eens worden.

De aangenomen wet geeft verhuurders meer zekerheid dat zij een deel van hun investeringen via de energieprestatievergoeding kunnen terugverdienen. Daarnaast biedt het voor de huurder duidelijkheid over de redelijkheid van de vergoeding en de woonlasten na renovatie.

Stimulans voor innovatie en werkgelegenheid

In het Energieakkoord is afgesproken dat de sociale huurwoningen van woningbouwcorporaties in Nederland in 2020 gemiddeld een energielabel B hebben. Om dit te bereiken, zijn volgens de Rijksoverheid grote renovaties van woningen nodig. De aangenomen wet is daarmee ook een stimulans voor innovatie en werkgelegenheid in de bouw.

"Dit resultaat geeft aan dat Nul-op-de-Meter, ook politiek, breed wordt gedragen", zegt Leen van Dijke, bestuursvoorzitter van Stroomversnelling. "Daar zijn we erg blij mee en de leden van Stroomversnelling kunnen nu eindelijk op basis van deze wet verder werken aan opschaling van Nul-op-de-Meterrenovaties."

Deel dit artikel

permalink