Ziekenhuis als gecertificeerd voorbeeld van gezond(makend) gebouw

Als voorzitter van de Raad van Bestuur van Reinier Haga Groep nam Chiel Huffmeijer afgelopen 18 mei het BREEAM-certificaat in ontvangst uit handen van Annemarie van Doorn, directeur Dutch Green Building Council (DGBC). Een middag met sprekers over – de voorwaarden voor - gezondmakende gebouwen omlijstte deze mijlpaal. 

Wat maakt gebouwen gezond? Verhogen planten de productiviteit? Wat maakt een werkplek de beste plek om te werken? Diverse sprekers gaven hun visie op de aspecten van gezonder werken in gebouwen. Daan Bruggink, oprichter en architect van ORGA architect en voorzitter adviesgroep BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie, maakte helder dat gezondheid in gebouwen vanzelfsprekend zou moeten zijn. Gebouwen zijn immers bedoeld voor mensen, de gebruikers. Hij verwees daarbij naar het DGBC-rapport ‘Gezondheid, welzijn & productiviteit in kantoren’.

Complex vraagstuk

Directeur Wim Pullen van Center for People and Buildings stuitte op de complexiteit van de probleemstelling rond het gezonder maken van een gebouw. Hij gaf aan dat steeds meer een beroep wordt gedaan op onze cognitieve functies. “De druk neemt toe en dat geeft bijvoorbeeld problemen in de sfeer van werk/privé-balans. Werken aan cognitieve fitness is noodzaak”, volgens Pullen. Daarbij merkte hij op dat kantoorwerk de afgelopen decennia eigenlijk niet zo veel is veranderd en dat ook de komende jaren niet doet.

Foto: Chiel Huffmeijer (voorzitter van de raad van bestuur van de Reinier Haga Groep), Annemarie van Doorn (directeur DGBC) en Piet van Hoeven (directeur VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling). (Foto: Rob Severijnen)

Terwijl iedereen het over disrupties heeft, zegt Pullen: ‘Keep cool.” Hij haalde daarbij Hans Nonnekes, Senior Beleidsmedewerker Reclassering Nederland, naar voren, die illustreerde dat een Medewerkers Tevredenheids Onderzoek (MTO) goede input kan leveren voor het herijken van samenwerken in een organisatie. De nieuwbouw voor de Reclassering aan de Wibautstraat in Amsterdam moet dat zichtbaar maken.

Dromen en vergroenen

“Mijn rol binnen CBRE is dromen”, meldde Wouter Oosting, senior director workplace strategies & design. Om vervolgens zijn gehoor mee te nemen in het ritme van iemands dag en wat een kantoor op verschillende tijdstippen zou moeten faciliteren. “Het moet een plek zijn die waarde toevoegt voor mens en organisatie”, zegt hij. Daarna laat hij zaken als een frisse neus halen, groen op kantoor, de negatieve impact van ongezonde snacks en de positieve van fitness de revue passeren.

Na hem nam onderzoeker Annemieke Smit van Alterra Wageningen UR de zaal mee in de door vele onderzoeken bewezen voordelen van planten in een kantoor en zicht op groen vanuit kantoor. Samengevat: Van sick buildings naar green buildings! Met het groen wat wortels heeft en waar CO2 in gaat en zuurstof uitkomt. Daarbij haar oproep aan de zaal om vooral te participeren in onderzoek om nog meer kennis over groen en positieve effecten in werkomgevingen te meten.

Panel geeft visie

Na een video over het bouwproces van het 37.500 m2 grote gebouw met onder meer het Juliana Kinderziekenhuis, het geboortehotel, het Ronald McDonald huis en een aantal operatiekamers en poliklinieken zijn opgenomen, ging een panel onder leiding van de moderator in op het proces rondom de nieuwbouw. Huffmeijer: “Het ging ons niet om het BREEAM-effect, maar om een duurzaam gebouw waarin het gezond werken is. We keken daarbij naar een gunstige Total Cost of Ownership op de langere termijn." Piet van Hoeven, directeur VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling: “We vormden een consortium met meerdere partijen voor de bouw van dit ziekenhuis. Samenwerken en vertrouwen in elkaar maakte dat we optimaal rekening konden houden met wensen en eisen van gebruikers.”

Roberto Meyer, architect/directeur MVSA Architects: “Het ging ons niet alleen om het maken van een functioneel ziekenhuis, maar hoe de mensen die er werken het gebouw ervaren. Kunnen ze er hun werk goed doen, voelen ze zich comfortabel. Krijgt de patiënt licht en lucht. Het is een flexibel casco, want het gebouw moet twintig jaar mee.” Frederique Hofstede, medisch manager Juliana Kinderziekenhuis, gaf haar gevoel als gebruiker van het Juliana Kinderziekenhuis aan: “De kracht is de samenwerking in ons kinderziekenhuis. Het is er ruim, licht en met brede gangen. We zien elkaar en dat maakt dat we – nog – beter samenwerken. Het gebouw zorgt er ook voor dat de kinderen die er komen zich prettiger voelen.”

Tot slot van de middag was er de uitreiking van het certificaat waarbij Annemarie Van Doorn opmerkte dat BREEAM vooral een middel is om concreet te maken wat duurzaamheid in de gebouwde omgeving is.

Wilt u meer weten over duurzaam en gezond zorgvastgoed? Kom dan naar één van onze vier seminars in juni, de seminars vinden op verschillende locaties in Nederland plaats. Kijk voor meer informatie op DuurzaamGebouwd.nl/DGZorgvastgoed.

Lees meer artikelen over wonen, zorg en welzijn op www.zorgsaamwonen.nl 

Deel dit artikel

permalink