Gelderland wil verduurzaming versnellen

Met onder meer het project ‘de wijk van de toekomst’ willen Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland eraan bijdragen om in 2050 in Gelderland net zo veel duurzame energie te verbruiken als op te wekken.

Dat laat de provincie weten. In dit bovengenoemde project willen Gedeputeerde Staten (GS) samenwerken met partners om woningen energiezuiniger te maken en te voorzien van zonnepanelen. In ‘de wijk van de toekomst’ werken woonwijken samen aan energiebesparingen en het opwekken van wind- en/of zonne-energie. Mogelijk hebben die wijken geen gasaansluiting meer.

Energiebesparing in bedrijven

Daarnaast gaan GS aan de slag om bedrijven energie te laten besparen via goede voorbeelden en controles en samenwerken, zodat op gemeentelijk niveau het gesprek plaatsvindt hoe gemeentelijke doelen voor energiebesparing en duurzame energie worden gerealiseerd.

“We willen en moeten versnellen om in 2050 net zo veel duurzame energie op te wekken als we verbruiken”, laat gedeputeerde Jan Jacob van Dijk van energietransitie weten. “Dat kan alleen als er ook flink energie wordt bespaard. Hiervoor willen GS financiële ruimte bieden, partijen ondersteunen en zelf het goede voorbeeld geven.”

Samenwerken met partners

GS zien extra mogelijkheden voor extra energiebesparing in 2020 en extra hernieuwbare energie ten opzichte van 2014. Volgens haar zijn deze kansen echter alleen te benutten als partners samenwerken. De provincie Gelderland werkt samen met partners in het Gelders Energieakkoord aan een energieneutraal Gelderland in 2050.

Ook stellen GS voor lokale energiecoöperaties te steunen, zodat ze haalbare plannen kunnen maken voor het opwekken van duurzame energie én energiebesparing. “Zo komen ook de inkomsten nog meer lokaal beschikbaar wat een extra stimulans geeft aan de energieveranderingen”, aldus Van Dijk.

Deel dit artikel

permalink