Nieuw ziekenhuis Breda zuinig en slim met energie

Het aannemersconsortium Four Care en het Bredase Amphia Ziekenhuis hebben een overeenkomst getekend voor de nieuwbouw van een topklinisch opleidingsziekenhuis.

Dit consortium bestaat uit Engie Services, Unica, Trebbe en Van Wijnen. Hierbij dragen de twee eerstgenoemde bedrijven in een geïntegreerde samenwerking voor alle duurzame installaties, terwijl de andere twee bedrijven het bouwkundig deel voor hun rekening nemen.

“De bouw van een duurzaam ziekenhuis is voor ons een prachtige opdracht”, laat Hein Trebbe weten. Unica-topman John Quist sluit zich hierbij aan. “Niet alleen zullen wij duurzame oplossingen toepassen en inzetten, maar dragen we ook zorg voor de bijzondere techniek van een hoogwaardig operatiecomplex.”

Green Deal

Duurzame bedrijfsvoering is als thema verweven in deze samenwerking. Zo ondertekende Amphia eerder met de gemeente Breda een Green Deal. Dit houdt in dat het ziekenhuis zuinig en slim omgaat met energie, voedsel, water, afval en medicijnen. Mede door de warmte/koudeopslag vermindert de CO2-uitstoot met 80%.

Het nieuwe ziekenhuis krijgt een oppervlakte van 76.000 m2 en opent naar verwachting in 2019 de deuren. Amphia kiest hiervoor omdat ze 2 gebouwen heeft die toe zijn aan renovatie. Zo dienen de installaties na 20 jaar te worden vervangen. Het vraagt een forse investering om de gebouwen een tweede levensfase te geven. Tegelijkertijd wordt medische, specialistische zorg meer multidisciplinai. Specialisten met verschillende disciplines werken steeds intensiever samen en moeten elkaar sneller kunnen raadplegen. Daarvoor vindt het Bredase ziekenhuis het belangrijk dat zij op 1 locatie zitten. Als locatie is gekozen voor de Molengracht in Breda: daar wordt al acute zorg geboden en  daar is de ruimte voor nieuwbouw.

Wilt u meer weten over duurzaam en gezond zorgvastgoed? Kom dan naar één van onze vier seminars in juni, de seminars vinden op verschillende locaties in Nederland plaats. Kijk voor meer informatie op DuurzaamGebouwd.nl/DGZorgvastgoed.

Lees meer artikelen over wonen, zorg en welzijn op www.zorgsaamwonen.nl 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Breda, Noord-Brabant