Stappen zetten in Rijswijk en daarbuiten

Uit Het Grote Duurzaamheidscongres bleek dat er nog een weg te gaan is om het grote publiek te overtuigen van de noodzaak om geld te steken in verduurzaming van hun woning. “We kunnen dat met regelgeving doen, maar ik kies liever voor verleiding.” Vervolgens zet hij verbaal een streep door salderen, omdat het “dure euro’s voor weinig CO2” is.

Met burgemeester en wethouders van Rijswijk op het podium, aangevuld met Meindert Smallenbroek van het ministerie van Economische Zaken en bouwondernemer Job Dura, geeft presentatrice Inge Diepman het duurzaamheidscongres 2016 de aftrap.

Was het niet moeilijk te starten met RijswijkBuiten in 2009, vraagt zij aan wijkwethouder Ronald van der Meij. “We wilden van RijswijkBuiten iets bijzonders maken. Vooruitlopend op wetgeving van 2020 is in een vroeg stadium ingezet op een EPC van 0. Het toenmalige gemeentebestuur heeft ook de uitdaging aangenomen door een grondpositie in te nemen. Daarover werd wel wat gefronst hier en daar. Er lag op de locatie nauwelijks gasinfrastructuur voor een nieuwe woonwijk. Dat maakte de keuze voor een duurzame oplossing eenvoudiger. Ik zou nooit aanraden om voor nieuwe wijken voor 2 vormen van energievoorziening te kiezen, want dan bereik je je ambitieniveau niet. Ik ben er best trots op dat we tegen de markt in deze stap vooruit hebben durven nemen.”

Veel wetten en regels lopen achter

Vervolgens feliciteert Diepman Smallenbroek en Dura met de realisatie. Smallenbroek: “Ik besefte dat de opzet van de wijk volgens de woningwet eigenlijk niet geoorloofd is, omdat de gemeente geen bovenwettelijke eisen mag stellen. Daarop had de bouwer kunnen wijzen. Dat leerde mij dat we veel regels en wetten hebben, die achterlopen op de echte wereld.”

Diepman: “Dus, doe maar af en toe stout!”

Aan Dura de vraag wat 25 jaar verantwoordelijkheid voor het project betekent. “Dat betekent dat je het product beter ontwerpt en omdat je er later ook nog bij betrokken bent. En dat leidt tot een betere samenwerking, betere prestaties en een langetermijnrelatie. Op basis van transparantie en vertrouwen moet je heel ver kunnen komen.”

RijswijkBuiten wil gidsfunctie

KuiperCompagnons-landschapsarchitect Gijs van den Bomen schetst de renaissance van de Randstad. “Er komen 1 miljoen nieuwe huishoudens bij. Dat heeft ook effect op Rijswijk.” Hij prees de initiatiefnemers van RijswijkBuiten met de ambitie om een gidsfunctie te willen hebben.

Van link naar rechts: burgemeester Michel Bezuijen van de gemeente Rijswijk, Meindert Smallenbroek van het ministerie van Economische Zaken, Job Dura van DuraVermeer en dagvoorzitter Inge Diepman.

Duurzaam Gebouwd-expert Onno Dwars van VolkerWessels houdt de zaal vervolgens voor dat duurzaamheid “hot en sexy” is. “Heb je het niet, dan kun je er niet mee pronken op Twitter en Facebook en op feestjes.” Daarbij vindt hij salderen wel degelijk belangrijk, want iemand die bereid is te investeren in duurzaamheid moet je belonen. Juiste diegenen die dat niet doen, moeten daarvoor ‘gestraft’ worden volgens hem. “Duurzaamheid is geen keuze, het is de ondergrens!”

Aansluitend meldt Marko Kruithof van Stedin: “Ik heb een saai verhaal, we transporteren elektriciteit en gas.” Om vervolgens op te merken dat de elektrische auto fantastisch is, maar wel 3 tot 4x meer stroom per dag gebruikt als een huishouden. Zijn boodschap is: ‘kijk integraal naar versnelling van de energietransitie’.

Salderen exit?

Diepman vraagt minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst of hij het komend jaar nog iets doet aan stimuleren van verduurzamen. “Ik geef binnenkort met 100 miljoen woningeigenaren en VVE’s een extra zetje om te verduurzamen. Het moeilijkste segment is niet de nieuwbouw, maar de bestaande voorraad.”

In zijn speech vertelt Blok dat hij graag in Rijswijk komt. “Een stap vooruit, die hebben ze hier in Rijswijk echt gezet.” Dan komt salderen aan de orde. “Dat is onderzocht (IBO-rapport). Salderen scoort heel slecht, want dat zijn heel veel euro’s voor heel weinig CO2. Als je hoofddoel is om CO2 te reduceren, dan kun je die euro beter anders besteden.”

Lagere prijs verduurzamingsverbouwing

Deelnemers konden aanhaken bij diverse workshops. Zo bediscussieerde Claudia Laumans (Stroomversnelling) met de deelnemers aan haar workshop de innovatiekracht van de bouwkolom. Met prikkelende stellingen zette zij aan tot discussie. “De prijs van (verduurzamings)verbouwing moet omlaag naar 1/7 van de WOZ-waarde van een woning. Bij een woning van € 210.000 is dat € 30.000. Het gaat mij niet om dat bedrag, maar wel om een stip op de horizon te zetten. Als bouwsector hanteren we echter nog steeds bedragen – door inkoop plus marge – die ver af zitten van wat de klant ervoor over heeft. Als we dat niet oplossen, levert dat in bestaande wijken echt een probleem op.”

Of dankzij dit congres echt een stap is gezet, blijkt uit een volgende editie.

Foto bovenaan: Inge Diepman en minister Stef Blok

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tom de Hoog

Meer nieuws uit Rijswijk, Zuid-Holland