Aardbevingsbestendige vlakke koepels in Gronings ziekenhuis

Het Universiteit Medisch Centrum Groningen heeft voor 8 aardbevingsbestendige vlakke lichtkoepels gekozen.

Deze koepels zijn toegepast bij de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA). Ze zijn ontworpen aan een test van de TU Delft, waarbij trillingen van aardbevingen worden nagebootst. Hieruit is gebleken dat geen beschadiging of vervorming plaatsvindt bij een simulatie van een aardbeving van maximaal 7,8 op de schaal van Richter. De zwaarste aardbeving in Nederland vond overigen plaats in 1992 in Roermond. Deze bedroeg een 5,8 op de schaal van Richter.

Beschermd tegen bevingen

Zo is de CSA beschermd tegen de bevingen. “Dit was een harde eis van de opdrachtgever”, vertelt projectleider Rolf Bakker van Adviesbureau Van der Plas uit Groningen. “Op deze afdeling worden namelijk alle instrumenten voor de operatiekamer gereinigd en steriel gemaakt. Deze ruimte moet dus te allen tijde intact en operationeel blijven.”

De koepels komen van het bedrijf Vlakkelichtkoepel.nl uit het Brabantse Cuijk. Ze zijn voorzien van HR++ veiligheidsglas, dat bij de productie is verlijmd in de opstand. Hierdoor blijft het geheel bij trillingen op zijn plaats en valt de ruit niet uit de sponning. De binnenruit is uitgevoerd van gelaagd veiligheidsglas. Bij een eventuele glasbreuk vallen geen scherpe glasdelen naar beneden.

Lage zontoetreding, hoge lichtdoorlaat

De ruiten hebben een isolatiewaarde van 1.0 W/m2K. Daarnaast zorgen ze voor een lage zontoetreding van 38%, zodat veel warmte buiten blijft. De lichtdoorlaat is 72%. Om hygiënische redenen is de zonwering niet aan de binnenzijde, maar aan de buitenkant toegepast. Ten slotte hebben de lichtkoepels een zeer hoge luchtlekdichtheid: hierdoor blijft de luchtdruk constant, een vereiste in ziekenhuisomgevingen. 

De bouw van het CSA is in april afgerond. 

Wilt u meer weten over duurzaam en gezond zorgvastgoed? Kom dan naar één van onze vier seminars in juni, de seminars vinden op verschillende locaties in Nederland plaats. Kijk voor meer informatie op DuurzaamGebouwd.nl/DGZorgvastgoed.

Lees meer artikelen over wonen, zorg en welzijn op www.zorgsaamwonen.nl 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Groningen, Groningen