Eerste gemeente volledig over op led

Als eerste Nederlandse gemeente heeft het Noord-Hollandse Huizen elke straatlantaarn – ruim 9.500 lichtbronnen – voorzien van ledverlichting. 

“De nieuwe ledlampen gaan veel langer mee”, laat beheerder Thomas Wittekamp van de Openbare Verlichting weten. “En het beheren en onderhouden van ledverlichting is efficiënter en daarmee goedkoper. Door deze dubbele besparing verwachten we onze investering in retrofitlampen binnen 7 jaar terug te verdienen.”

Daarnaast zorgen de ledlampen ervoor dat er minder kans is op uitval van straatverlichting, zodat Huizen altijd goed verlicht is. “We hebben de afgelopen maanden hard gewerkt, in goede samenwerking met leverancier Saled en installateur Pilkes Infra.”

Klimaatneutraal in 2050 als ambitie

Dit project is een onderdeel van ‘Huizen Klimaatbewust’. Deze gemeente heeft zich als ambitie gesteld om in 2050 klimaatneutraal te zijn. “Als gemeente proberen we het goede milieuvoorbeeld te geven”, legt wethouder Gerrit Pas (zie bovenstaande foto) uit. “We hebben concrete maatregelen vastgesteld voor de komende 5 jaar, waaronder de besparing op lange termijn op onze verlichtingskosten. Daarnaast gaan we in Huizen volledig over op duurzame energieopwekking. En het klimaatbestendig maken van wijken en buurten. Bijvoorbeeld door te zorgen voor voldoende waterafvoer en een groene, natuurvriendelijke inrichting van parken en tuinen.”

HuizenKlimaatbewust.nl geldt als verzamelplaats van klimaatbewuste initiatieven. 

Foto: Gemeente Huizen.

Deel dit artikel

permalink