Minder regels voor duurzame wijk en ecodorp

De gemeenten Peel en Maas en Vlagtwedde mogen afwijken van wet- en regelgeving om respectievelijk hun energieleverende wijk en hun ecodorp te bouwen. De ministerraad heeft dit voorstel van minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu naar de Tweede Kamer gestuurd.

De Limburgse gemeente Peel en Maas werkt samen met de kennispartners Hogeschool Zuyd, Enexis, het Waterschapbedrijf Limburg en Bouwers om een energieleverende wijk aan de rand van het kerkdorp Egchel te bouwen. Het voorzien in de eigen energiehuishouding moet leiden tot een kleinere ecologische voetafdruk. "De opgedane kennis gaat bijdragen aan de transitie naar een gezonde en duurzame samenleving", laat het ministerie weten.

In het Groningse Vlagtwedde verschijnt een ecodorp van zo’n 100 mensen. Hierbij is het primaire doel om de ecologische voetstap te verminderen. Het project heeft een hoge mate van zelfvoorziening, wat betreft energie, voedsel, water, riolering en het werken met natuurlijke en kringloopmaterialen. In afwijking op het Bouwbesluit wordt bij de bouw van de woningen alleen gebruik gemaakt van organische materialen. Met dit experiment wil deze gemeente ruimte geven aan de initiatiefnemers om met dit concept een nieuwe markt te ontwikkelen.

Eenvoudiger bouwen en verbouwen

Om Hulst aantrekkelijker te maken, wil deze Zeeuwse gemeente het eenvoudiger maken om te bouwen en te verbouwen. Het verminderen van de gunningsplicht geldt hierbij als een belangrijk speerpunt. Door de bouwtoets van een aanvraag om een vergunning te vereenvoudigen, zorgt dit voor een vermindering van de regeldruk en voor lastenverlichting. Zo kunnen de kosten omlaag en dat maakt het bouwen goedkoper, aldus het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

"In Hulst staan veel oude gebouwen met kleine ruimtes die niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. Vaak valt de keuze op het slopen van de vervallen bouwwerken en de ruimte opnieuw bebouwen. Het nieuwe bouwwerk moet dan voldoen aan technische regels voor nieuwbouw zoals gesteld in het Bouwbesluit 2012. Sommige projecten komen daarom niet van de grond. Door af te wijken van een aantal technische voorschriften in het Bouwbesluit 2012, kunnen deze projecten toch worden gerealiseerd om zo de beschikbare ruimte in de binnenstad te benutten."

Verder worden in deze tranche van de Crisis- en herstelwet 4 ontwikkelingsgebieden en 20 bestemmingsplannen met verbrede reikwijdte toegevoegd. Met beide experimenten wordt vooruitgelopen op het omgevingsplan, 1 van de 6 kerninstrumenten van de Omgevingswet.

Deel dit artikel

permalink