Kabinet wil vaart maken met asbestvrije daken

Samen met vertegenwoordigers van provincies, gemeenten en organisaties als LTO en het Verbond van Verzekeraars heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu begin juni hernieuwde afspraken gemaakt om alle daken in 2024 asbestvrij te maken.

Zo komen er voordelige financieringsopties voor asbestsaneringen en gaan provincies en gemeenten praktijkervaringen met elkaar delen.

“Om over 8 jaar alle daken vrij te hebben van asbest, moeten we nu écht vaart maken”, liet Dijksma weten. “Juist omdat er zoveel partijen bij betrokken zijn, ben ik erg blij dat zij nogmaals hebben toegezegd mee te willen denken en werken om tot een gezamenlijke brede aanpak te komen. Dat zorgt voor nieuwe initiatieven, zoals hulp voor huiseigenaren die tegen praktische of financiële problemen aanlopen als zij hun dak willen gaan vervangen. Dit komt bovenop een financiële regeling die de Rijksoverheid sinds begin dit jaar heeft opengesteld.”

Voor deze regeling zijn dit jaar 1.758 aanvragen binnengekomen van huizenbezitters en bedrijven. Met de € 4,7 miljoen die hiermee wordt uitgekeerd, is ruim 1 miljoen m2 gesaneerd. De regeling is bedoeld voor asbestdaken met een oppervlakte van meer dan 35 m2. Per vierkante meter wordt er € 4,50 uitgekeerd, met een maximum van € 25.000 per adres.

Pamflet over asbest

Overigens hebben de burgemeester van Alkmaar, de topmannen van woningcorporaties Mitros en Talis en de Nijmeegse hoogleraar Besturen en Veiligheid Ira Helsloot diezelfde dag via een pamflet ‘Laten we eindelijk normaal doen over asbest’, waarover De Volkskrant schrijft, laten weten dat de verhouding tussen de kosten en baten van grootschalige asbestsanering scheef is.

“De meeste asbest is in gebouwen verwerkt op plaatsen, die niet in verbinding staan met de luncht”, liet Helsloot weten. “Zelfs als er wat materiaal los komt en je zou het inademen, is het risico op longkanker relatief klein.” De hoogleraar hekelt het kabinetsbesluit om vanaf 2024 alle asbestdaken te verbieden. “Complete waanzin, weggegooid geld voor schijnveiligheid. Saneer dat asbest liever als het dak toch al aan vervanging toe is.”

Sinds 1993 is het gebruik van asbest verboden, maar in gebouwen van voor die tijd zit nog veel asbesthoudend materiaal.

Foto: Larix Kortbeek

Deel dit artikel

permalink