100.000 planten aan groenste gevel ter wereld

Aan de gevel van het onlangs geopende nieuwe Europese distributiecentrum van Nike in de Belgische gemeente Laakdal groeit de grootste groene gevel ter wereld: meer dan 2.000 m2 met zo’n 100.000 planten.

Het toegepaste modulaire LivePanel-systeem van Mobilane, leverancier van innovatieve groensystemen, bevat een plantenassortiment met onder meer Alchemilla, Bergenia, Campanula, Geranium en Nepeta.

Planten krijgen automatisch water

De groene wand bevat in totaal 11.000 verwisselbare plantcassettes. Elke rij met cassettes wordt in een aluminium gootprofiel geplaatst, dat ook als waterbuffer dient. Een capillair watergeefsysteem voorziet de planten in de cassettes automatisch van water. Sensoren in de wand sturen dit systeem aan. Deze methode is onderhoudsarm, lekvrij en ongevoelig voor storingen. Bij ontmanteling is de plantenwand volledig recyclebaar.

BSI Bomenservice is verantwoordelijk voor de installatie en onderhoud van de plantenwand. Zo verzorgt een geïntegreerd irrigatiesysteem voor voldoende vocht en plantenvoeding. “Nike eiste een duurzame groene gevel met zo min mogelijk  watergebruik. Na een uitgebreide inventarisatie van beschikbare systemen is in overleg met zijn architectenbureau gekozen voor LivePanel van Mobilane. Het minimale watergebruik, het relatief lage gewicht en de bewezen werking van het groene gevelsysteem in combinatie met de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding gaven de doorslag,”aldus een woordvoerder van BSI Bomenservice.

Zonnepanelen, windturbines en geothermie

Daarnaast werkt dit nieuwe gebouw met geheel hernieuwbare energie. Deze komt van zonnepanelen, die samen een oppervlakte van 3 voetbalvelden bestrijken. Daarnaast staan 6 windturbines van 150 meter hoog en past Nike geothermie toe. Verder recyclet het sportmerk 95% op de eigen locatie en zijn de transportroutes geoptimaliseerd, waardoor de CO2-emissies 30% zijn gedaald.

Deel dit artikel

permalink