Travelling Ecodome toont technische innovaties

Eind mei hebben alle EU-ministers van Landbouw in de Travelling Ecodome bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam vergaderd. 

Deze koepel toont bezoekers hoe groen een integraal onderdeel is van lifestyle en een gezonde leefomgeving. De Travelling Dome vertaalt de toegevoegde waarde voor de maatschappij van groen in oplossingen en vormgeving die verwonderen en inspireren.

Het stalen karkas van de Ecodome wordt gevormd door ‘bladeren’ bedekt met mos, die het regenwater langdurig vasthouden en fijnstof afvangen uit de lucht.

Technische innovaties zoals een speciale fijnstof afvang technologie, ontwikkeld door ENS Technology in samenwerking met de TU Delft, worden toegepast. Met een capaciteit van 10.000 m3 per uur zuivert deze continu de lucht,  waardoor het een schone plek wordt om te verblijven. (Wilde) bloemen, fruitbomen, maar ook (biologische) bloeiende bollen tonen de biodiversiteit. Centraal in de dome staat een 10 meter hoge oranje bloemkelk met een wilgentenen zitmand.

Buitenkant Ecodome

Het exterieur bestaat uit inheemse beplanting, CO2-bindende verharding, waterdoorlatende bestrating, biodiversiteit, eetbare planten, wateropvang/fijnstofafvanging door mos, zonnepanelen voor energieneutraal gebouw en de toepassing van de innovatie om van regenwater drinkwater te maken.

In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken hebben Nico Wissink en Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel de Travelling Ecodome ontwikkeld. Na Amsterdam reist deze Ecodome de wereld over.

Foto: Marcel Plueijn

Deel dit artikel

permalink