Vaten met zouthydraten voor seizoensopslag zonnewarmte

Een nieuwe oplossing moet de seizoensopslag van zonnewarmte faciliteren. Een groep Europese onderzoekers werkt aan het bewaren van energie uit zonnecollectoren in vaten met zouthydraten.

New Energy TV bekeek de testopstelling in Warschau. Het project heet Merits en moet zomerwarmte vasthouden voor de wintermaanden, wanneer de vraag naar verwarming het grootst is. Het onderzoek wordt gecoördineerd door Nederlandse kennisorganisatie TNO.

Modulen voor warmte-opslag

“Stel: je wilt een huis in de winter verwarmen uit een duurzame bron”, legt systeem ingenieur Laurens van Vliet van de kennisbank uit. “Dat kan bijvoorbeeld met zonnecollectoren op het dak. Je wilt die warmte opslaan voor de winter en daar gebruik je deze modulen voor. Dankzij het proces van nat worden en opdrogen van het zout in deze vaten kun je de warmte een compleet seizoen vasthouden”, aldus Van Vliet.

Van concept naar project

De komende jaren wordt het concept verder uitgetest en wordt de installatie in een gebouw gezet.  Bekijk de volledige video op YouTube, via New Energy TV.

Deel dit artikel

permalink