Inspiratiereis naar Denemarken en Zweden

Van 5 tot en met 7 oktober kunt u met Duurzaam Gebouwd mee op een inspiratiereis naar de Deense hoofdstad Kopenhagen en het Zweedse Malmö.

Tijdens deze 3-daagse reis staan innovatieve voorbeelden in de gebouwde omgeving en een vooruitstrevend beleid van deze beide Scandinavische steden centraal. Ze hebben een uitgesproken ambitieus duurzaamheidsbeleid. Daarnaast zijn ze sterk met elkaar verbonden, onder meer letterlijk dankzij een brug die Ballast Nedam in 2001 heeft aangelegd.

CO2-neutraal in 2050

Kopenhagen wil in 2025 CO2-neutraal zijn. Ze doet alles wat in haar macht zit om in te spelen op het veranderende klimaat. Dit vertaalt zich sterk in de ontwikkeling van de gebouwde omgeving. Zo is alle industrie uit de binnenstad verdwenen, waardoor de luchtkwaliteit sterk is verbeterd. Mede hierdoor behoren haar havens nu tot de schoonste ter wereld.

In Kopenhagen staat onder meer een bezoek aan deze duurzame Nordhaven op het programma, met onder meer de Camel Building, UN City en Cilo’s. Daarnaast nemen we een kijkje in de gezonde en duurzame school Ørestad Skole.

Transformatie naar aantrekkelijke stad

In Malmö toont een architectgids onder meer de duurzame woonwijk BO01, het winkelcentrum Emporia en de wolkenkrabber Turning Torso. Opvallend aan deze Zweedse stad is dat het 20 jaar geleden grauw was met veel industrie en weinig toekomstperspectief. Toen de industrie verdween, begon de stad te bouwen aan de toekomst.

Inmiddels is dit gebied getransformeerd in een aantrekkelijke woon- en zakenwijk, die draait op 100% plaatselijke, hernieuwbare energie met huizen en gebouwen met een laag energieverbruik en groene daken. De Turning Torso is het middel- en hoogtepunt van deze wijk. Normaal gesproken zijn de appartement hierin niet te bezoeken, maar tijdens deze reis wel.

Select gezelschap van 50 professionals 

In overleg met diverse experts heeft Duurzaam Gebouwd voor deze 2 steden gekozen. Dankzij de samenwerking met 6 partners, AGC Glas, Armstrong, Daas, Desso, Renson, en Reynaers, kunnen deelnemers voor € 375 deze reis meemaken. Voor dit bedrag is alles verzorgd: hotels, rondleidingen, ontbijt, lunch en diner. Maximaal 50 professionals kunnen mee. Deelname is voorbehouden aan architecten, projectontwikkelaars, aannemers, gebouweigenaren, afgevaardigden van gemeenten en adviseurs.

U kunt zich aanmelden via DuurzaamGebouwd.nl/inspiratiereis. Daarna krijgt u een reactie of u tot het selecte reisgezelschap behoort.

Deel dit artikel

permalink