Internationaal passiefhuiscertificaat voor Gelders wooncomplex

In het Gelderse Oosterhout zijn begin juni 3 vrijstaande woningen in het meergeneratiewooncomplex Generatie Wooncomplex Landgoed Oosterhout gecertificeerd volgens de internationale passiefhuisstandaard Passive House Institute.

Dit is te danken aan de toepassing van duurzame bouwmaterialen, verwarming met een centrale houtsnipperkachel, zonnecollectoren en zonnepanelen heeft dit bijna-energieneutrale miniwijkje nauwelijks energiekosten. Daarmee behalen de woningen het hoogste energielabel A+, met daarbij een comfortabel en gezond binnenklimaat.

Energetische optimalisatie

De toegepaste passiefhuistechnologie op basis van een nauwkeurige energiebalansberekening met de nZEB-tool heeft gezorgd voor een energetische optimalisatie van alle bouwdelen en de installaties. Voor dit project gold Clarence Rose van Azimut Bouwbureau als passiefhuisexpert en geaccrediteerde gebouwcertificeerder.

Het monumentale GWLO bestaat uit 4 gebouwen op de hoeken van een carré op een unieke locatie. Van de 6 woningen die in opdracht van drie bevriende gezinnen worden gebouwd, zijn er 3 gereed en bewoond en recent gecertificeerd.

De woningen vormen een bijna energieneutraal mini-wijkje. Ramen met tripleglas, 40 cm dikke isolatie rondom, balansventilatie en automatische buitenzonwering zorgen het hele jaar door voor een comfortabel binnenklimaat. Voor verwarming en warm water zorgt een collectieve houtsnipperkachel. Met houtafval van eigen terrein zijn de kosten voor verwarming en warmwater per woning € 8 per maand.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Oosterhout, Noord-Brabant