Proef met actieve groene wand voor verse lucht in gebouwen

Een groene wand met een ventilatiesysteem, dat de lucht actief langs de groene wand stuurt. Organic Architects bouwde in opdracht van een tuinbouwconsortium een prototype van deze wand. De testwand is onlangs op de Innovation Expo in Amsterdam gepresenteerd.

Veel mensen brengen een groot deel van hun dag binnenshuis door in gebouwen die niet goed zijn voor hun gezondheid. Het binnenklimaat is vervuild door onder andere Vluchtige Organische Stoffen. Deze stoffen komen vrij uit bijvoorbeeld lijm in vloerbedekking, printerinkten, schoonmaakmiddelen en verf. Al in de jaren ’80 ontdekte de NASA dat bepaalde planten kunnen helpen om deze stoffen uit de lucht te halen. Hoe pas je deze kennis nu echt effectief toe?

Binnen het project ‘Schone Lucht Garantie’ is een prototype van een groene wand ontwikkeld met een high tech sensor en een ventilatiesysteem dat lucht actief langs deze wand stuurt. De sensor meet nauwkeurig de hoeveelheid VOS in de lucht. Hoe hoger de concentratie schadelijke stoffen, hoe actiever de wand ventileert. Bij testsituaties met hoge concentraties VOS die in een ruimte werden ingebracht, bleek de actief geventileerde plantenwand schadelijke stoffen effectief af te breken; concentraties ureum en methaan halveerden binnen 3 uur, alkanen en cyclische koolwaterstoffen na 9,5 uur. Zonder actieve plantenwand bleven deze concentraties stabiel.

Tweede fase

In de tweede fase van dit project gaan industrieel ontwerpers aan de slag om een universeel ventilatiesysteem te ontwikkelen, dat in combinatie met allerlei verschillende bestaande groene wandsystemen kan bijdragen aan een gezonde woon- en werkomgeving. Dat systeem vormt de basis voor een business concept om ‘schone lucht garantie’ te gaan bieden aan gebouwbeheerders. Op basis van deze resultaten wordt een universeel systeem ontwikkeld dat in combinatie met bestaande groene wand systemen kan worden toegepast om woon- en werkomgevingen gezonder te maken.

Het project “Schone Lucht Garantie’ is onderdeel van het innovatieprogramma Waard&vol Groen en wordt ondersteund door een consortium bestaande uit Royal Flora Holland, Waterdrinker, Into Green, Van der Tol, Priva, Nieuwkoop Europe BV en Stichting Innovatie Glastuinbouw in alliantie met het Ministerie van EZ.

Bron: Into Green/LTO Noord

Deel dit artikel

permalink