Nijmegen wordt groene Europese hoofdstad

In 2018 mag Nijmegen zich een jaar lang Green Capital of Europe noemen. Tijdens de European Green Capital Award in het Sloveense Ljubljana won deze stad de Green Capital Award.

Volgens de jury is de Gelderse stad ambitieus en goed gestructureerd. Daarnaast liet ze zien niet alleen concrete ideeën over de toekomst te hebben, maar ook het vermogen en bereidheid om hierin tijd te investeren en inspanningen hiervoor te leveren. Verder waardeerde de jury de betrokkenheid van de inwoners, die een duidelijk concept hebben van een groenere stad.

Prijs dankzij Nijmegenaren

“Deze prijs is te danken aan een grote en enthousiaste groep ‘groene doeners’, die ervoor zorgen dat onze stad steeds duurzamer wordt”, vertelde burgemeester Hubert Bruls trots. “Zij bewijzen dat een betere wereld bij jezelf begint. Dankzij de Nijmegenaren is Nijmegen de duurzame hoofdstad van Europa geworden.”

Nijmegen liet onder meer ’s-Hertogenbosch en de Zweedse stad Umea achter zich. De Europese Commissie reikt sinds 2008 jaarlijks de European Green Capital Award uit. Onder meer Stockholm, Hamburg, Kopenhagen, Nantes, Ljubljana en Essen hebben deze prijs eerder gewonnen. Het doel is lokale inspanningen voor milieu, duurzame economie en leefomgeving op Europese schaal te onderkennen. De winnende stad is een rolmodel voor andere Europese steden.

Foto: Rein Ketelaars

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Nijmegen, Gelderland