BENG-onderzoek brengt nieuwe inzichten

Het ontwerp, oriëntatie, thermische schil en het type ventilatiesysteem zijn bepalend voor de uitkomst van de energiebehoefte. Dat blijkt uit een onderzoek BENG voor grondgebonden woningen, aan de hand van twaalf gerealiseerde en in ontwikkeling zijnde praktijkprojecten.

Nieman Raadgevende Ingenieurs en DGMR zijn verantwoordelijk voor het onderzoek, waarvoor twaalf gerealiseerde en in ontwikkeling zijnde praktijkprojecten zijn aangedragen. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat een hoekwoning met één bouwlaag en een vrijstaande woning ongunstiger zijn dan de meerlaagse hoek- en tussenwoning met zadeldak.

Verder blijkt dat de oriëntatie van het gebouw en het glasoppervlak per oriëntatie van belang is, naast de geometrie van het gebouw. Ook is de toepassing van ventilatiesysteem C (ventilatieroosters) en ventilatiesysteem D (gebalanceerd) beide mogelijk, maar het stelt randvoorwaarden aan overige parameters zoals de thermische schil.

Meer over het onderzoek

Meer informatie en uitkomsten van het onderzoek leest u op de website van het LenteAkkoord, waaronder details over de BENG-onderdelen ‘aandeel hernieuwbare energie’ en het primaire fossiele energiegebruik.

Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [CC BY-SA 3.0 nl (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/deed.en)], via Wikimedia Commons

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door DGMR