Renovatie scholen als gemeenschappelijke verantwoordelijkheid

Voorzitter PO Raad Rinda den Besten vindt dat de renovatie van schoolgebouwen een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid moet worden. Dat zegt ze in de nieuwe editie van Duurzame Scholen Magazine, dat deze week verschijnt.

“Leraren beoordelen hun schoolgebouw gemiddeld met een 5,7”, zegt ze. “We kunnen de kwaliteit betaalbaar opschroeven door vaker te kiezen voor renovatie, maar een groot knelpunt in de onderwijshuisvesting is de vraag wie verantwoordelijk is voor deze renovaties.”

Doordecentralisatie bij scholen

Ze ziet de zogeheten doorcentralisatie als een heikel punt. “Hierbij blijft de gemeente een zorgplicht houden. De discussie tussen schoolbestuur en gemeente verschuift dan echter van het benodigde aantal vierkante meters naar een gezamenlijke inhoudelijke visie op huisvesting en onderwijs zelf.”

Transformatie monumentaal Rotterdams schoolgebouw

Renovatie staat in deze editie als thema sowieso centraal. Zo is het monumentaal klassieke schoolgebouw Rudolf Steiner College in Rotterdam getransformeerd naar een hedendaagse duurzame school, zonder zijn klassieke uitstraling te verliezen. “De eis van de gemeente was dat de gevel zou blijven staan”, vertelt architect Frido van Nieuwamerongen van architectenbureau Arconiko. “Maar het gebouw heeft zo’n eigen sfeer dat we ervoor gekozen hebben om het in zijn geheel intact te laten.”

Gomis pleit voor ESCo

Daarnaast vertelt Marco Gomis van PNO Consultants in dit themakatern over de beschikbare subsidies bij renovatie. “Energiebesparing en investeringen in duurzame energie kunnen technisch en economisch aantrekkelijke worden gemaakt, via een Energy Service Company”, vertelt hij. “Zo’n ESCo draagt zorg voor een of meerdere onderdelen in de levenscyclus van een gebouwd.”

De nieuwe editie van Duurzame Scholen Magazine verschijnt deze week en is ook online te lezen via DuurzaamGebouwd.nl/Duurzaam-Gebouwd-Magazine.

Deel dit artikel

permalink