Samenwerken voor snellere ontwikkeling innovaties

Stroomversnelling en TKI Urban Energy hebben een overeenkomst getekend om hun onderlinge samenwerking te intensiveren.

De samenwerking richt zich op het gezamenlijk ontwikkelen van innovatieoplossingen die de kosten van de ingrijpende Nul-op-de-Meterrenovaties verder verlagen en de energetische kwaliteit van de woning verbeteren.

Het moet voor de bewoners niet alleen een kostenvoordeel opleveren, maar ook duidelijk meer wooncomfort bieden. De afgelopen jaren zijn diverse innovatieprojecten vanuit TKI Urban Energy uitgevoerd met Stroomversnelling-leden. In verschillende projecten werd energieopwekking, installatie en isolatie in de gevels en daken geïntegreerd om beter en meer industrieel te bouwen, de kosten lager zijn en bewoners minder overlast hebben tijdens de renovatie. Door de samenwerking verwachten beide organisaties een extra impuls en versnelling te geven aan de innovaties die nodig zijn.

Energieneutraal maken woningen

Vanuit de Topsector Energie werkt TKI Urban Energy met veel bedrijven en kennisinstellingen aan verschillende innovaties, die nodig zijn om bestaande woningen energieneutraal te maken. “We richten ons daarbij op duurzame energieopwekking op gebouwniveau met zonne-energie, warmtepompen en bodemenergie”, stelt Teun Bokhoven, voorzitter van TKI Urban Energy. “Maar ook nieuwe vormen van energieopslag en de inzet van woningen als onderdeel van een smart en flexibel energiesysteem.”

Energietransitie in gebouwde omgeving

TKI Urban Energy versnelt de energietransitie in de gebouwde omgeving door innovaties met kennisinstellingen en bedrijven te organiseren, te implementeren en toe te passen. Deze innovaties dragen niet alleen bij aan de ontwikkeling van producten en diensten die nodig zijn voor de transitie naar een duurzaam en betrouwbaar energiesysteem, zij versterkt hiermee ook de internationale concurrentiekracht van bedrijven en de kennispositie van de betrokken onderzoeksorganisaties.

Door ontwikkelingen zoals het Parijse Klimaatakkoord, het terugdringen van het gebruik van aardgas voor verwarming van woningen en gebouwen en de betaalbare beschikbaarheid van zonne-energie zal in de komende jaren de Nederlandse woningvoorraad energieneutraal worden. “Die opgave is op zich goed haalbaar", vindt Leen van Dijke, voorzitter van Stroomversnelling. "Het vraagt echter om een nieuwe aanpak, waarbij bedrijven in de bouwsector met veel nieuwe innovaties aan de slag gaan om Nul-op-de-Meter de nieuwe norm te krijgen.” 

Foto: Stroomversnelling-woningen in Grijpskerke (foto: Stroomversnelling)

Deel dit artikel

permalink